Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés Hajdúsámsonban

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. április 30. 18:54

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége megemlékezést és koszorúzást tartott április 22-én Hajdúsámsonban, a világháborús emlékműnél.

A megemlékezésen részt vett Hamza Gábor, Hajdúsámson polgármestere, dr. Boda József rendőr dandártábornok, a MEBSZ országos elnöke, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj és a MEBSZ debreceni tagszervezetének képviseletében Rédei Róbert alezredes és Gulyás László százados.

1595934962
A megemlékezés a református templomban istentisztelettel kezdődött, amelyet Lovász Krisztián református lelkész celebrált. A megjelentek ezután elhelyezték koszorújukat az emlékműnél, ahol a hősi halált halt katonák tetteit méltatták.

1941. április 12-én a délvidéki hadműveletek részeként a Magyar Királyi Honvéd Ejtőernyős Zászlóalj első ejtőernyős harci bevetésére indult a veszprémi jutaspusztai repülőtérről. Az ejtőernyős-harccsoport vezérgépe a felszállás közben feltehetőleg műszaki hiba miatt lezuhant. A katasztrófa következtében a zászlóalj legendás hírű parancsnoka, vitéz Bertalan Árpád őrnagy 15 fő ejtőernyős katonájával, Kelemen Károly repülő-századossal, a repülőgép parancsnokával, Bene László repülő főhadnagy pilótával és két fő repülő katonával együtt hősi halált halt.

Hajdúsámsonnak két ejtőernyős szülötte is volt: Kerekes Imre és Bakó István, akik együtt vonultak be 1939 őszén a pápai ejtőernyős alakulathoz katonai szolgálatra. 1941. április 12-én mindketten ott voltak a Jutaspusztán lezuhant vezérgépben. Kerekes Imre ejtőernyős szakaszvezető nem élte túl a tragédiát; Bakó István ejtőernyős szakaszvezető a lélekjelenlétének és szerencséjének köszönhette, hogy túlélte a szörnyű eseményt, amely életre szóló mély nyomot hagyott benne. Vitéz Bakó István kezdeményezésére 1995-ben élesztették fel a hősök napjának újbóli megünneplését Hajdúsámsonban.

1595934962