Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sajtó az al-Kaidát vádolja a támadásokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 30. 16:46

A szíriai lapok április 29-én, vasárnap az „arab és nyugati országok által pénzelt” al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot vádolták „a terrorizmus irányításával” Szíriában.

Damaszkusz 13 hónapja „fegyveres terroristabandákat" okol a zűrzavar terjesztésével a lázongó országban, de ez az első eset, hogy a hivatalos média egyértelműen az al-Kaida szíriai jelenlétére utal.

„Amivel Szíriának szembe kell néznie, az túl van az igazságszolgáltatás alól kibúvó, államok és pártok által rászedett gyilkosokból álló fegyveres csoportokon, az az al-Kaida által irányított terrorizmus" – írta az asz-Szaura című hivatalos lap.

A Tisrín című kormánylap vezércikkében azt hangoztatta, hogy „a végrehajtás módja és a célpontok megválasztása (…) az utóbbi idők terrorista öngyilkos merényleteiben több helyütt (…) a szervezet jelenlétének közvetlen megnyilvánulása". Az újság arra a következtetésre jut, hogy az al-Kaida támadásai „teljes mértékben feljogosítják az államot polgárai megvédésére".

Az asz-Szaura szerint „a terrorista robbantások, amelyektől vérzik a szíriaiak szíve, és amelyek ártatlanokat öltek meg", az al-Kaidára vallanak, amely „a legaljasabb terrorcselekményekért felelős a világban és Szíriában. E terrorizmust nyugati államok, térségbeli országok és egyes arabok is támogatják, hogy kudarcra ítéljék az ENSZ és megbízottjának, Kofi Annannak a tervét."

„Az Egyesült Államok nemrég elismerte hogy kommunikációs eszközöket szállít a terroristáknak Szíriába, s ez bizonyítja a kapcsolatokat a terrorszervezetek – élükön az al-Kaidával – és az Egyesült Államok, valamint európai, térségbeli és arab eszközei között" – írja az asz-Szaura.