Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkeztek Kabulba a magyar légi kiképzők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 3. 11:50

Megérkeztek Kabulba a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopterezredének légi és földi kiképzői, hogy más NATO-tagországok kiképzőihez csatlakozva részt vegyenek a létszámban egyre gyarapodó afgán légierőhadtest helikopteres alakulatainak kiképzésében – jelentette hétfőn a dvids internetes video- és képterjesztő portál.

Az afganisztáni misszióban részt vevő országok egy része alakította meg 2007-ben azt a légierő-szervezetet, amely kiképzéssel segíti az afgán légierőhadtestet. A nemzetközi együttműködésben más országok mellett az Egyesült Államok, Kanada, Ukrajna, Csehország és Magyarország vesz részt. A magyarok a Mi-24-es (NATO-elnevezés szerint Mi-35-ös) harci helikopterek személyzetének felkészítését végzik. Lázár Béla őrnagy a hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a szolnoki helikopterezred is a Mi-24-es harci gépeket használja, így ésszerű, hogy ilyen feladatot lásson el Afganisztánban. Mindazonáltal ez lesz az ezred első külföldi missziója, és nagy izgalommal tekint elé – mondta az őrnagy.

Magyarország egyelőre abban állapodott meg Afganisztánnal, hogy a helikopterkiképzők – három egymást váltó, tízfős csoportban – egy évig teljesítenek szolgálatot az ázsiai országban. Az afgán helikopteres alakulatokat korábban amerikai és cseh kiképzők oktatták, így a legalább hétéves kiképzői tapasztalattal rendelkező magyaroknak arra a tudásra kell építeniük, amelyet az afgánok már megszereztek.