Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús gránát a börtön udvarán

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 3. 12:00

A 17. héten, azaz április 26. és május 2. között 71 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A szakembereknek ezek közül húsz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 669 bejelentést kaptak.

Április 26-án Veszprémből érkezett a hívás a tűzszerész ügyeletre, hogy a város külterületén, útépítési munkálatok közben feltételezhetően világháborús robbanószerkezet került elő. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr a megtalált 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Ugyanezen a napon a Pest megyei Maglódon is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, hiszen az Árpád vezér és a Szegfű utcák kereszteződésében, vízvezeték-fektetés közben egy 122 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Április 27-én a főváros XIV. kerületébe riasztották a tűzszerészeket, mivel a Róna utcában, építkezés közben több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. A Zsolnay Gábor főhadnagy vezette tűzszerész járőr a környék átvizsgálása során egy 85 milliméteres páncéltörő lőszert, egy 85 milliméteres repeszlőszert és egy 85 milliméteres gránát hüvelyét találták meg. Ez utóbbiban nagy mennyiségű lőpor is volt. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon a főváros X. kerületéből, a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetéből is érkezett egy hívás a tűzszerész ügyeletre. A bejelentés szerint a börtön zárt udvarán, földmunkák közben, egy világháborús gránát került elő. A robbanószerkezetet a Zsolnay Gábor főhadnagy vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Április 29-án Halásziból kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a Sport utcában végzett földmunkák során, feltételezhetően világháborús robbanószerkezet került elő. A Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy a munkások egy 42 mintájú kézigránátot találtak, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Ugyancsak április 29-én a főváros I. kerületébe, a Mészáros utcába riasztották a tűzszerészeket, mivel földmunkálatok közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Zsolnay Gábor főhadnagy vezette járőr robbantotta fel.