Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megerősített támogatás az ENSZ ciprusi missziójának

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2021. július 19. 19:42

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott magyar-brit védelempolitikai találkozón írták alá július 19-én azt a technikai megállapodást, amely logisztikai támogatást biztosít az ENSZ ciprusi békefenntartó misszióban szolgálóknak.

UNFICYP Military Police Platoon ünnepélyes aláírása (11)

Két fős brit delegáció érkezett Magyarországra: David Hogan-Hern védelempolitikai igazgató és John Kelly ezredes, véderőattasé látogatásuk során találkoztak és több védelempolitikai kérdésben egyeztettek is Németh Gergellyel, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkárával, valamint Sándor Zsolt vezérőrnaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesével.

UNFICYP Military Police Platoon ünnepélyes aláírása (1)

A tárgyalás napirendi pontjai között szerepelt a március 16-án, Boris Johnson brit miniszterelnök által közzétett, az ország biztonságpolitikáját meghatározó Integrated Review (IR) - „Global Britain in a Competitive Age” című dokumentum is. Ez a hidegháború óta elvégzett legjelentősebb felülvizsgálat eredményeit összefoglaló anyag az Egyesült Királyság kül-, biztonság-, védelmi és nemzetközi fejlesztési prioritásait hivatott meghatározni 2030-ig. A dokumentummal kapcsolatban a magyar védelempolitikai szempontokról, a Nemzeti Biztonsági Stratégiáról, valamint a közelmúltban megjelent Nemzeti Katonai Stratégiáról is szó esett. A felek egyeztettek a nyugat-balkáni helyzetről és a közös gondolkodás fontosságáról is. A résztvevők megvitatták még a NATO-n belüli célkitűzéseket, a július elején megkezdődött V4 elnökséggel kapcsolatos jövőbeni kilátásokat, valamint a magyar-brit kétoldalú katonai kapcsolatok területén eddig elvégzett és a jövőre kitűzött feladatokat. A Magyar Honvédség Parancsnoksága, Haderőtervezési Csoportfőnökség képviselője a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program aktualitásairól tartott prezentációt a résztvevőknek.

UNFICYP Military Police Platoon ünnepélyes aláírása (5)

A találkozó végén Sándor Zsolt vezérőrnagy és David Hogan-Hern aláírták azt a dokumentumot, amely megerősíti a két nemzet logisztikai támogatását az ENSZ UNFICYP-missziójához, vagyis a nemzetközi szervezet ciprusi szerepvállalásához.