Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt az egyetlen afroamerikai ász-pilóta

Szöveg: JETfly |  2010. február 1. 15:13

91 éves korában, New Yorkban elhunyt az Egyesült Államok történetének egyetlen fekete bőrű ász-pilótája, Lee A. Archer alezredes. Lee A. Archer a II. Világháborúban lépett be a harcoló néger-pilóták csapatába, és a háború során a hivatalos verzió szerint négy és fél légigyőzelmet aratott.

Archer 1919-ben született a New York állambeli Yonkersben, gyermekéveit Harlemben töltötte, majd felvételt nyert a New York Egyetemre. Tanulmányait 1941-ben megszakította, és önkéntesként jelentkezett a katonai légierőhöz, amely akkor az USA hadseregéhez tartozott. Kezdetben, faji hovatartozása miatt nem engedélyezték Archer repülőgép-vezetői tanulmányait, azonban létrehozták a „Tuskegee Airmen" csoportot, amelyben afro-amerikai pilótákat képeztek ki. Archer 1943-ban végezte el a repülőgép-vezetői iskolát. A csoport tagjai a II. Világháború idején az Egyesült Államok Repülő Csapatainak, 332. vadászrepülő csoportjában teljesítettek szolgálatot az európai hadszíntéren.

A háború alatt Archer négy igazolt légigyőzelmet aratott. 1944. július 18-án a németországi Memmingen felett lőtt le egy Messerschmitt Bf109 típusú vadászgépet, majd 1944. október 12-én Magyarország

1595896265
légterében, a Balaton fölött szállt szembe az ellenséggel. Ebből az ütközetből három légigyőzelemmel tért vissza, amelyeket szintén Messerschmitt Bf109 típusú repülőgépek felett aratott. 1944 augusztusában – szintén igazoltan – hat földön álló repülőgépet semmisített meg.

… és, hogy is lett a négy légigyőzelemből, négy és fél. 1944. július 18-án egy második vadászrepülőgép lelövésének nem adtak hitelt, mert azt egyértelműen nem tudták megerősíteni Archer számára. Történt, hogy Wendell O. Priutt-tal repült géppárban, amikor meglátott egy Bf109-est, amit nem kezdtek el üldözni. Archer azonban úgy döntött, hogy a Messerschmitt nyomába ered, azonban egyik társa, Freddie Hutchins is meglátta a gépet és ő is támadásba lendült. Rövid harc során Archer tüzet nyitott az ellenséges gépre és azt több alkalommal el is találta. A gép elkezdett zuhanni, Hutchins, aki Archerrel együtt üldözte a gépet további lövedékeket lőtt ki, „hogy a pokolra küldje" mondta később az esettel kapcsolatban Archer.

Mivel a repülő csapatok parancsnoksága egymásnak ellentmondó jelentéseket kapott az esettel kapcsolatban, hogy ki lőtte le az ellenséges gépet, így mindketten, Archer és Hutchins is hivatalosan fél – fél légigyőzelmet könyvelhetett el. Így lett Archernek 4 és fél légigyőzelme az október 12-i bevetés után.

Archer P-51 Mustangja az „Ina The Macom Belle" nevet viselte felesége, Ina Burdell Archer után.

Lee A. Archer tagja volt annak a „Tuskegee Airmen" csoportnak, akiket felkértek, hogy vegyenek részt Obama elnök 2009-es beiktatásán. A pilótát – aki a háború alatt bombázó repülőgépeket kísért – több alkalommal tüntették ki, és 2007-ben George W. Bush elnöktől megkapta a Kongresszusi Arany Medál kitüntetést is.

1595896266