Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rekordidő alatt újították fel az utat Nahrinban

Szöveg: Palotás Levente<br /> |  2010. február 1. 13:38

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) sikeresen befejezte egyik nagyobb volumenű, középtávú projektjét Nahrin járásban. Ezt az útépítést – a többi középtávú projektjeihez hasonlóan – az újjáépítési csoport a Tartomány Fejlesztési Terv alapján választotta a támogatni kívánt projektek közé.

Ez a terv a legszükségesebb fejlesztéseket tartalmazza, amelyeket a Tartomány Fejlesztési Bizottság választ ki, így az MH PRT ezeknek a támogatásával az afgán kormányzati igényeknek megfelelően tud segíteni a lakosságon.

Nahrin központjától 6,5 kilométerre található Shorachah település körülbelül 1200 lakossal, akiknek naponta kell ügyes-bajos dolgaik miatt felkeresniük a járás székhelyét. Az út korábban sem volt jó minőségű, de a 2009-es téli-tavaszi esőzések idején lezúduló víz tulajdonképpen járhatatlanná tette. A falu lakosai még száraz időben is csak nagy nehézségek árán, több órás küzdelem után tudják elérni a járás központját. Ezért az MH PRT finanszírozta egy kövezett, talajút kialakítását, amely az időjárás viszontagságainak képes ellenállni és megbízható összeköttetést teremt a két település között.

Három hónappal ezelőtt került sor az ünnepélyes alapkőletételre és az afgán kivitelező mondhatjuk, hogy – helyi viszonylatban – rekordidő alatt elkészült az út felújításával. Az ellenőrzések alapján minőségi problémák sem merültek fel, így megtarthatták az átadási ceremóniát. Az ünnepségen jelen volt Vokla János alezredes, az MH PRT parancsnokhelyettese, a CIMIC részleg képviselői és a „területileg illetékes" összekötőcsoport tagjai, így Milivoj Zrilic őrnagy is, aki az újjáépítési csoportnál szolgálatot teljesítő 5 horvát katona egyike. Az afgán fél részéről természetesen ott voltak a helyi vezetők, öregek és a járási rendőrség vezetői.

Az út használatba vételét jelképező díszszalagot közösen átvágták a jelenlévők, majd ezt követően a hagyományos afgán vendéglátás következett a tradicionális helyi ételekkel. A helybéli emberek nagyon örültek az új út átadásának, jelentős segítség ez számukra, amely az MH PRT közreműködése nélkül talán évekig sem valósult volna meg. Hálájuk és megbecsülésük jeleként az ünnepi lakoma mellett még ajándékkal is kedveskedtek az újjáépítési csoport katonáinak, akik így emlékül díszes afgán kaftánokat és kendőket vihettek haza.

 

CímkékCIMICPRT