Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt John Shalikashvili nyugalmazott vezérkari főnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 25. 8:04

Hetvenöt éves korában meghalt John Shalikashvili nyugalmazott amerikai tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának első külföldön született elnöke, aki annak idején Bill Clinton elnök tanácsadója volt a Boszniába küldött csapatok ügyében – tudatta egy katonai közlemény.

Shalikashvili helyi idő szerint szombat reggel hunyt el a Washington állambeli Madigan katonai kórházában, miután komplikációk támadtak egy még 2004-ben elszenvedett szélütés következtében, amely a bal oldalát megbénította.

Barack Obama elnök szombati nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok egy „igazi katona-államférfit" veszített el, s hozzátette, hogy Shalikashvili „rendkívüli élete megmutatta Amerika ígéretét és azokat a korlátlan lehetőségeket, amelyek nyitva állnak a szolgálatát választók előtt".

A grúz apától és lengyel anyától Lengyelországban született Shalikashvili 1993 és 1997 között töltötte be a Pentagon legfőbb katonai tisztségét a Clinton-kormányzatban. Nyugállományba vonulása után vendégprofesszorként dolgozott a Stanford Egyetemnek a nemzetközi biztonsággal és együttműködéssel foglalkozó központjában.

Bill Clinton rámutatott, hogy „Shali tábornok" javaslatára küldött az Egyesült Államok csapatokat Haitira, Ruandába, Boszniába, a Perzsa-öbölbe és a világ egy sor más forró pontjára a hidegháború óta eltelt időben.

„Sohasem kertelt, sohasem szerepelt, vagy óvatoskodott, sohasem riadt vissza a kemény ügyektől és feladatoktól, s ami a legfontosabb, sohasem riadt vissza attól, hogy azt tegye, amit helyesnek tartott" – mondta Clinton.