Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váltásra készülve

Szöveg: Szűcs László |  2011. július 25. 7:01

Hat hónapos külszolgálatuk végéhez közeledve megkezdődött a feladatok átadás-átvételére történő felkészülés az MH KFOR Kontingens negyedik váltásánál. A pristinai Slim Lines táborban jelenleg szolgáló magyar békefenntartókat leváltó újabb kontingens augusztus hónapban, három váltásban érkezik meg a műveleti területre.

1595922138
„Amikor februárban átvettük a szolgálatot, és megkezdtük feladataink ellátását, még nem gondoltuk volna, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor nekünk kell felkészülni az utánunk külszolgálatra érkezők fogadására" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Szabó Sándor alezredes (képünkön), a negyedik váltás parancsnoka.

Hozzátette: az eltelt hat hónap tele volt tartalommal és tapasztalattal, amelyeket eddig is igyekeztek hasznosítani, de vélhetően az otthoni munka során is lehetőségük lesz a misszióban szerzett ismeretek alkalmazására.

A kontingens előtt álló legfontosabb feladat most az, hogy előkészítsék az ötödik váltás állományának érkezését, majd felkészítsék őket a feladatok ellátására, végül pedig probléma nélkül megtörténhessen a váltás – emelte ki a kontingensparancsnok.

A jelenleg szolgálatban lévők július 25-én, hétfőn nagyszabású ünnepségen vehetik át a misszióért járó NATO Balkán medált. E medált a külszolgálata lejárta előtt minden békefenntartó megkapja, aki fél évet szolgált a NATO KFOR missziójában.

Szabó alezredestől megtudtuk: a negyedik és az ötödik váltás közötti átadás-átvételt három ütemben hajtják végre. Az első a felkészülés, a második a konkrét átadás-átvétel, s a folyamatot – immár Magyarországon – az elszámolás zárja.

A váltóállomány átcsoportosítása augusztus hónapban, három ütemben zajlik majd le. „A kontingens felkészült az előttünk álló váltásra!" – emelte ki Szabó Sándor alezredes.

Fotó: Archív