Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a CREVAL-ellenőrzés

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2009. szeptember 18. 7:26

Az ősz beköszöntével megkezdődött az 5/1. lövészzászlóalj nemzeti CREVAL ellenőrzése. Szeptember 16-án az Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében Peszt Lajos alezredes vezetésével ellenőrző csoport érkezett a debreceni Kossuth laktanyába.

A betűszó az angol „Combat Readiness Evaluation of Land Headquarters and Units" kifejezés rövidítése, jelentése a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt, zászlóaljszintű szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszere.
Az okmányok mellett a személyi felszerelés és technikai eszközök ellenőrzésére is sor került. A zászlóalj idén márciusban fejezte be a koszovói Peè térségében végrehajtott békemissziós szolgálatát. A szabadságoltatás után a táborfalvai kitelepülés segítette elő a zászlóalj összekovácsolását a századok és a törzs szintjén egyaránt a CREVAL ellenőrzés előtt.

Az ellenőrzés során az cél az, hogy meggyőződjenek arról, hogy a NATO-nak felajánlott erő képes ellátni feladatait hazai és külföldi területen egyaránt.
Az okmányok és a személyi-technikai feltételek ellenőrzése mellett a kitelepülés során egy előre nem ismert feladatot kell majd megoldania az alegységnek. Az ellenőrzési rendszer következő állomása a nemzetközi CREVAL ellenőrzés lesz, melyre 2010 tavaszán kerül sor.

 

Fotó: Csehiné Sárkány Beáta