Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdték az A-10 Thunderbolt új szárnyainak összeszerelését

Szöveg: JETfly |  2010. január 20. 13:21

A Boeing repülőgépgyártó vállalat a napokban tette közzé hivatalosan, hogy megkezdték a légierő első A-10 Thunderbolt, közismertebb nevén „varacskos disznó” (Warthog) csatarepülőgép új szárnyegységeinek összeszerelését a Georgia állambeli Macon gyárában.

Az USA légierejében 1975 óta szolgálatban álló A-10-esek megértek a modernizációra, ezért egy fejlesztési program keretében új szárnyakkal szerelik fel a típust.

A két fél között még 2007-ben megkötött 2 milliárd dolláros megállapodás 242 db A-10-es szárnyának cseréjét tartalmazza, amelyet 2018-ig bezárólag kell végrehajtani. Az A-10-es szárnycsere program megkívánja, hogy a könnyű beépíthetőség érdekében a szárnyegységeket alkatrészenként és készletekben adják át. Tervek szerint a kész szárnyegységeket a Boeing fogja leszállítani az Utah állambeli Hill-i légibázisra. A szárnyakat a légierő szakemberei szerelik a repülőgépekre.A szerződésben megállapodott menetrendnek megfelelően a Boeing az első szárnyegységet szeptemberben fogja leszállítani továbbá évente 50 szárnyegység gyárt le és ad át.

Az A-10 Thunderbolt csatarepülőgépet elsődlegesen a szárazföldi csapatok légi támogatására és az ellenséges harckocsik és más páncélozott harcjárművek megsemmisítésére fejlesztették ki. Tolóerejét 2 db General Electric TF-34-GE-100 kétáramú gázturbinás sugárhajtómű biztosítja. Az Egyesült Államok jelenleg több mint 350 ilyen típusú repülőgéppel rendelkezik, amelyek az iraki és afganisztáni hadszíntéren teljesítettek, illetve teljesítenek szolgálatot.