Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétszáz fölött a halottak száma Nigériában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 20. 13:00

Meghaladja a kétszázat Nigériában a keresztények és muszlimok közötti összecsapások halálos áldozatainak a száma – közölte szerdán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A zavargások az afrikai ország középső térségében fekvő Jos városban újultak ki vasárnap egy mecsetépítéssel kapcsolatos vita miatt.

A HRW szerint eddig 151 holttestet szállítottak temetésre a város mecsetjébe, a keresztény halálos áldozatok számát pedig 65-re teszik.

Más forrás szerint a halottak száma a 300-hoz közelít. A zavargásokban legkevesebb 800-an megsebesültek, csaknem száz ember állapota súlyos – közölték kórházi források.

A rendőrség jóval kevesebb, mindössze húsz halálos áldozatról és negyven sérültről adott hírt. A hatóságok vasárnap óta 168 embert vettek őrizetbe.

A jogvédők felszólították a nigériai kormányt, hogy vizsgálják ki a gyilkosságokat, és büntessék meg a felelősöket.

Szerdán gépfegyveres katonák járőröztek Jos utcáin, a városban kedd este óta kijárási tilalom van érvényben. Az összetűzések némileg alábbhagytak, de a külvárosból továbbra is hallatszik szórványos lövöldözés. A helyi vöröskereszt szerint az utóbbi napokban mintegy ötezren kényszerültek elhagyni otthonukat a zavargások miatt.

A HRW becslései szerint 1999 óta több mint 13 ezer ember halt meg Nigériában keresztények és muszlimok összecsapásaiban. Jos városában 2001-ben, 2004-ben és 2008-ban is voltak vallási indíttatású zavargások.