Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida az egész régiót veszélyezteti

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 20. 12:34

Az Afganisztán és Pakisztán közötti határtérségben tevékenykedő terrorcsoportok hasznot húznak egymás sikereiből, és fenyegetik az egész térség biztonságát – jelentette ki szerdán Újdelhiben Robert Gates amerikai védelmi miniszter. A terrorcsoportok nem csak Afganisztánban és Pakisztánban akarják a hatalmat megingatni, hanem az egész régióban.

Robert Gates hangoztatta, hogy az al-Kaida az egész dél-ázsiai térséget veszélyezteti, s nincs kizárva, hogy különféle akciókkal újabb háborút akar kiprovokálni India és Pakisztán között. A miniszter felsorolt számos terrorcsoportot, amely szerinte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat égisze alatt tevékenykedik, így a tálibokat és a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) pakisztáni szélsőséges szervezetet, amely 2008 novemberében 66 halálos áldozattal járó támadássorozatot hajtott végre az indiai Mumbaiban.

A merényletsorozat nyomán ismét feszültté vált India és Pakisztán viszonya. Újdelhi azt állította, hogy a terroristák segítséget kaptak hivatalos pakisztáni szervektől. Iszlámábád tagadta ezt, de annyit elismert, hogy a támadásokat részben Pakisztánban tervezték meg, és a tettesek pakisztáni területről indulva csaptak le célpontjaikra.

Gates úgy vélekedett, hogy az egyik csoport sikerében, egy támadás végrehajtásában a többiek is osztoznak, mindegyiküknek megnövekszik a csapásmérő képessége és a tekintélye. Hozzátette, hogy Indiának és Pakisztánnak együtt kell működnie egy olyan veszéllyel szemben, amely mindkettőjüket fenyegeti. Felszólította Újdelhit és Iszlámábádot, hogy segítsék egymást.

Az amerikai védelmi miniszter kiemelte, hogy két évvel ezelőtt, a mumbai terrortámadásokat követően India önmérsékletet mutatott, de Újdelhi elveszítheti türelmét, ha egy ilyen támadás megismétlődik.

CímkékAfganisztán