Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az MH Műveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport váltása

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. január 20. 10:45

Az MH Műveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport (OMLT) harmadik váltásának tervezett kiutazási időpontja megváltozott. Az OMLT harmadik váltásának kiutazása a műveleti területre, az afganisztáni Baghlan tartományba, eredetileg 2010 január közepére volt tervezve, azonban technikai okokból kifolyólag későbbre halasztották.

A késést az időben és szabályosan megigényelt diplomáciai engedélyeztetési eljárás – a Magyar Honvédségen kívül álló okokból történt – elhúzódása indokolja.

A váltóállomány kiszállítása C-17 szállítórepülőgéppel történik. A gép repülési útvonala olyan országokat is érint, amelyektől a NATO-nak diplomáciai engedélyt kell kérnie. Az engedélyezési eljárás hossza azonban sok esetben a kiállító ország hozzáállásán múlik. Az OMLT második váltásában szolgálatot teljesítő katonák értelemszerűen mindaddig ellátják feladataikat, amíg társaik megérkeznek és a feladatok átadás-átvételét szabályosan végrehajtják.

Afganisztánban a váltások idejének ilyen típusú csúszása nem rendhagyó eset.

A kiutaztatás bonyolult szervezési eljárásai mellett a biztonsági helyzet, az időjárási körülmények, valamint az előre nem látható nehézségek szükségesség tehetik a tervezett időpontok átszervezését. Mindez nem befolyásolja a missziókban szolgálatot teljesítő katonák munkáját, akik figyelmét kiutazás előtt egyébként minden esetben felhívják arra, hogy számolni kell a tervezett időpont módosulásával.