Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megöltek Afganisztánban egy évek óta körözött al-Kaida-tagot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 27. 9:06

Rakétacsapásban megölték Északkelet-Afganisztánban az ázsiai országban zajló iszlamista fegyveres ellenállás kettes számú vezetőjét – közölte április 26-án kedden az Afganisztánban állomásozó, NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF). A szaúdi illetőségű al-Kaida-tagot, az Abdul Gáni néven is ismert Abu Hafsz an-Nadzsdit a Pakisztánnal szomszédos Kunar tartományban ölték meg április 13-án.

A 23. helyen szerepelt a szaúdi kormány által 2009-ben kiadott, a 85 legkeresettebb iszlamistát felsoroló listán. Az ISAF 2007 óta körözte, mert Washington szerint terroristakiképző táborokat működtetett, öngyilkos merényleteket és emberrablásokat szervezett, és közreműködött abban, hogy az iszlamista ellenállásnak nyújtott pénzbeli támogatás eljusson Pakisztánból az afganisztáni sejtekhez.

Vele együtt immár meghaladja a 25-öt azoknak az al-Kaida-vezetőknek a száma, akikkel az elmúlt hónapban végzett az ISAF. Megfigyelők szerint az ellenállás azután nyomult be ismét a pakisztáni törzsi területekkel határos afganisztáni tartományokba – Kunarba, Nangarharba és Núrisztánba -, hogy az amerikai erők jelentős részét átdobták Dél-Afganisztánba, hogy letörjék az ottani, szintén erős ellenállást.