Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megöltek egy lázadóvezért Dél-Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 25. 14:22

Megöltek egy dél-szudáni lázadóvezért július 23-án, szombaton – közölte a déli hadsereg és egy másik lázadócsoport, miközben az újonnan függetlenné vált Dél-Szudánt kormányzók megfékezni próbálják az oly szükséges stabilitási törekvéseiket fenyegető erőszakot.

Philipe Aguer, a déli hadsereg (SPLA) szóvivője szerint Gatluak Gait, a számos déli milíciaparancsnok egyikét saját helyettese lőtte le az olajtermelő Unity államban, miután Gait tűzszünetről egyezett meg a kormánnyal – közölte. „Ez belső nézeteltérés volt" – tette hozzá.

A szóvivő elmondása szerint Gai békemegállapodást írt alá az SPLA-val, és a héten beleegyezett, hogy milíciája beolvad a hadseregbe, de azután meggondolta magát. Erről vita tört ki közte és tisztjei között, majd fegyverek kerültek elő, s „Gatluak Gai és három másik meghalt a lövöldözésben" – mondta Aguer.

Egy másik, Unity államban szintén aktív lázadócsoport viszont, amelynek élén Peter Gadet, a déli hadsereg volt tisztje áll, azt állítja, hogy az SPLA ölte meg Gait.

Dél-Szudán a januári népszavazás eredményeképpen július 9-én szakadt el az északi országrésztől. Az olajtermelő Délt nagy szegénység, fejletlenség és stabilitáshiány sújtja, kelet-afrikai szomszédait is veszélyeztetve. Legalább hét lázadó milícia harcol az új kormány erői ellen.