Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégsem mennek kazah katonák Afganisztánba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 9. 15:28

Nem küld tiszteket az Afganisztánban szolgáló, NATO vezette nemzetközi csapatok törzséhez Kazahsztán – határozott a muszlim többségű közép-ázsiai ország parlamentjének felsőháza június 9-én, csütörtökön, noha a korábban az alsóház már megszavazta a tisztek kiküldetését.

A tálibok az alsóház májusi döntése után komoly következményekkel fenyegették meg Kazahsztánt, amely a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok közül elsőként küldött volna katonákat Afganisztánba. A felsőházi határozat indoklásában ugyanakkor a képviselők nem utaltak a tálibok kijelentéseire. A mindössze négyfős kazah küldöttség Kabulban segített volna stabilizálni a 10 éve háborúban álló országot.

„A nemzetközi kapcsolatok, illetve a honvédelem és a nemzetbiztonság bizottsága általánosságban elutasítja ezt a tervezetet, és visszaküldi azt a mazsilisznek (a parlament alsóháza)" – közölte Muhtar Altinbajev egykori védelmi miniszter. A kazah parlamentben ritkán fordul elő, hogy a két kamara nem összhangban szavaz valamiről. „Kazahsztánnak nem szabad feladnia békés álláspontját emiatt a négy tiszt miatt. Az országunknak meg van a saját útja és a saját irányelvei" – mondta a tervezet vitáján egy szenátor.