Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állománygyűlés a nemzetvédelmi egyetemen

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. június 9. 16:31

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tartott állománygyűlést és tájékoztatót június 9-én, csütörtökön délután dr. Szarka Gábor a honvéd tisztképzés átalakításának fontosabb kérdéseiről. A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke ismertette az átalakítás eddigi fázisaiban történteket, majd szólt a 2012. január elsejéig – a Nemzetei Közszolgálati Egyetem (NKE) létrejöttéig – esedékes feladatokról, valamint arról, hogy miben változik és újul meg a képzés.

A kabinetfőnök vázolta a hivatásos honvédtisztekkel szemben támasztott követelményeket, és a hivatásos tisztképzés majdani rendszerét a leendő felsőoktatási intézményben. Kiemelte, hogy a jövőben fontos cél lesz a szervezet és az egyén érdekeinek összhangját megteremteni, de az elsődleges a haderő igényeinek kielégítése lesz.

Szarka Gábor részletesen kifejtette a szerződéses tisztképzés szükségességét, az át- és továbbképzés rendszerének fontosságát. Külön-külön szólt a katonai előmenetelről, valamint a speciális szakmai előmenetelről, és nagy teret szentelt a hivatásos állomány civil életbe történő visszaillesztésének kérdésére.  Mindez – a tervek szerint – olyan egységes, zárt rendszerben fog működni, amelybe kívülről „nem lehet belenyúlni", és alapvető jellemzője a szoros felügyelet és az objektivitás – mondta.

Hozzátette: mindez az eddiginél egyszerűbb struktúrával, kevesebb adminisztrációval párosul majd. A jövőbeni képzés az intézményben – amely katonai objektum lesz – a Magyar Honvédség érdekeit szolgálja.

Mindezen lehet még a következő időszakban finomítani – hangsúlyozta befejezésül a kabinetfőnök –, de az elvek alapvetően ezek maradnak.


 

 
 

 

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária