Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megsemmisítettük, újjávarázsoltuk!

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2010. november 23. 10:17

A győri székhelyű MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 2. légvédelmi rakétaosztályának légvédelmi lövészei MISTRAL típusú rakétával a nyáron lelőtték, a logisztikai zászlóalj katonái pedig ősszel felújították. Új légi céllal gyarapodott az ezred csapatmúzeuma.

2010. június 30-án a todendorfi „Lendülő Kard 2010" légvédelmi rakéta éleslövészeten Banshee-400 típusú robotrepülőgépek szálltak fel, amik az ellenség – nem éppen hálás – szerepét hivatottak játszani. A kisrepülő ráfordult a harcrendre, hangos dübörgéssel elindult a rakéta, hogy körülbelül 4000 méteren közvetlen találattal darabokra zúzza a célt. A lövészet során éles rakétaindítással hat légi célt semmisítettek meg a lövészek.

Mivel az előző évek éleslövészeteinek célanyagai a Művelődési Otthon csapatmúzeumában megtekinthetőek, a teljességre törekedve adott volt a feladat, hogy az ezred megszerezzen a célszolgáltatótól egy vadonatúj robotrepülőgépet. Az elképzelések azonban nem minden ponton egyeztek, így a cég csak egy hosszú évekig szabadtéren kiállított, meglehetősen rossz állapotú Banshee-t ajánlott fel a számunkra.

Hosszú hetek fáradtságos munkája következett.

Váczi Sándor nyugállományú főtörzszászlós, mindannyiunk Sanyi bácsija vette kezébe az irányítást. Koordinálása alatt két kollégánk, Takács Zoltánné törzsőrmester és Kiss László szakaszvezető (aki a haditechnikai park felújításában is nagy szerepet vállalt) két hónap alatt szinte egy vadonatúj célt varázsolt a hazahozott Banshee-ból. Így a 2010-es lövészet célanyaga is méltó helyére került a csapatmúzeumban a 2005-ös Meteor-M és a 2008-as DO-DT 25 IR mellé.

Kovács Ferenc mérnök ezredes, a győri rakétaezred parancsnoka személyesen köszönte meg mindhármuknak a kiemelkedő munkát. „Amilyen állapotban mi ezt elhoztuk, nem gondoltam volna, hogy ilyen széppé varázsolható" – szólt elismerően az eredményről.

A frissen felújított robotrepülő még vár az állványzatára, ami majd a társai magasságába emeli. Ugyanakkor az is látszik, hogy a csapatmúzeum ezen terme a gazdag gyarapodásnak köszönhetően kezdi kinőni magát, így jövőben kisebb átalakítás várható, ami azt eredményezné, hogy a múzeum e része kizárólag a légvédelmi rakéták, légi célok otthona legyen.