Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO: válságkezelés és missziók

Szöveg: Vastagh László |  2010. november 23. 10:49

A NATO-tagországai nagy jelentőséget tulajdonítanak a válságkezelésnek, amelyet már az 1999-ben kiadott stratégiai koncepció is az egyik fő biztonsági feladataként jelölt meg. A szövetség válságkezelő politikáját az új követelményekhez igazították, figyelembe véve, hogy gyökeresen megváltozott azoknak a veszélyeknek a jellege, amelyekkel szembe kell nézni.

Ez a válságkezelő politika három, egymást kölcsönösen erősítő elemre épül: a párbeszédre, a többi országgal folytatott együttműködésre és a NATO kollektív védelmi képességének fenntartására. Mindhárom elem azt hivatott biztosítani, hogy az euró-atlanti térség biztonságát érintő válságokat meg tudják előzni, vagy békésen rendezzék.

1595910349
A válságot okozhatják politikai vagy fegyveres konfliktusok, technológiai események de természeti katasztrófák is. Ezért a válságkezelés különböző formáira különböző eszközöket használnak. A NATO szerepe a válságkezelésben túlmutat a katonai műveleteken, hiszen olyan területeket is érint, mint a lakosság védelme a természeti, műszaki és humanitárius katasztrófák ellen. Számos válságkezelési művelet módja függ: a válság jellegétől, mértékétől és súlyosságától. Bizonyos esetekben a válságot meg lehet előzni diplomáciai vagy egyéb intézkedésekkel, míg más esetekben szigorúbb intézkedések meghozatalára, illetve katonai fellépésre van szükség. A válságkezelő művelet jellegétől függően lehet:

1595910349
Kollektív védelem válság. A NATO-tagországok a washingtoni szerződés 5. cikke alapján közösen hozzák meg döntésüket, hogy egy támadás, vagy cselekmény a szövetség egy vagy több tagállama ellen irányuló agresszió. A NATO az 5. cikkre hivatkozott az Egyesült Államok ellen 2001 szeptemberében végrehajtott terrortámadásokat követően.

Válságreagáló műveletek. Ide tartozik minden olyan katonai művelet, amely nem köthető a NATO alapszerződés 5. cikkéhez. A konfliktus területén a békefolyamat támogatása érdekében alkalmazott műveleteket nevezik béketámogató műveleteknek. A béketámogató műveletek közé tartozik a békefenntartó és béketeremtő, valamint a konfliktus-megelőző, illetve a humanitárius műveletek.

1595910349

Békefenntartás: ENSZ jelenlét telepítése a helyszínre valamennyi érintett fél egyetértésével, rendszerint ENSZ katonai és/vagy polgári rendőri, valamint polgári személyi állomány bevonásával.

Békekikényszerítés: Valamelyik ellenszegülő hadviselő fél arra történő kényszerítése, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács követeléseinek eleget tegyen.

Konfliktus megelőzés: A felek között felmerülő viták megelőzésére, a meglévő vitás kérdések konfliktussá válásának megelőzésére, és amikor a konfliktus bekövetkezik, annak továbbterjedésének megakadályozására hivatott intézkedések.

1595910350

Béketeremtés: Az egymással szemben álló ellenséges felek megegyezésre bírása, alapvetően olyan békés eszközökkel, amelyekről az ENSZ Alapokmány VI. szakasza rendelkezik.

Békeépítés: Azokat a támogatási, újjáépítési eljárásokat foglalja magában, amelyekkel megakadályozható a konfliktus újbóli kirobbanása, illetve amelyekkel megerősíthető és tartósítható a béke.

Humanitárius műveletek: A humanitárius segítségnyújtás olyan segélyakció, amely az egyes emberhez fűződő jogokon alapul. Ilyenkor a rászoruló emberek az életük megmentése vagy az emberi méltóságuk megőrzése érdekében kapnak támogatást nemzeti

1595910350
vagy nemzetközi szervezetektől, valamint nem-kormányzati szervektől.

A NATO eseti alapon, a washingtoni szerződés 7. cikkével összhangban, konszenzussal dönt a válságkezelési műveletben történő részvételről. Erőfeszítéseivel egyre inkább hozzájárul a konfliktusok megelőzéséhez, a béke megőrzéséhez, illetve helyreállításához. Békefenntartó műveleteit tagállamai felajánlásai keretében, ugyanakkor saját eljárásai alapján, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), a Biztonsági Tanácsa vagy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fennhatósága alatt hajtja végre. NATO stratégiai partnere az Európai Uniónak, többek között azzal is, hogy támogatja az EU-vezette műveleteket, hozzájárul eszközeinek és képességeinek használatához, amellyel jelentősen bővül a szövetség együttműködése azokkal a nem NATO-országokkal, amelyek tagjai az Euro-atlanti Partnerségi Tanács (EAPC) és a NATO mediterrán párbeszédnek.

1595910350