Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszűnt az IRA katonai szárnya

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 4. 8:42

Gyakorlatilag megszűnt az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) mint működő fegyveres csoport, mivel katonai vezetése immár semmilyen szerepet nem tölt be – áll az észak-írországi megbékélési folyamatot felügyelő független szakértői bizottság (IMC) közzétett átfogó jelentésében.

A brit és az ír kormánynak megküldött helyzetértékelés szerint a korábbi legnagyobb északír katolikus milícia legfőbb operatív testülete, a katonai tanács – amely a terrorkampány idején a fegyveres akciókat irányította – semmilyen formában nem működik.

A jelentés szerint az IRA “tudatos döntéssel" teljesen leépítette, illetve használaton kívül helyezte azon struktúráit – köztük a katonai tanácsot -, amelyek “fegyveres harc idejére valók".

Az IMC azon a véleményen van, hogy a folyamat passzív volt, vagyis az IRA ezeket a szervezeti egységeket nem számolta fel fizikailag, hanem egyszerűen hagyta “elenyészni" őket.

A megfigyelő testület szerint a britellenes katolikus erő részéről nem várható hivatalos bejelentés a katonai tanács és a többi harci strukturális elem leszereléséről.

Ez gondot okozhat az Észak-Írországot egyébként most már közösen kormányzó republikánus és britpárti protestáns erők együttműködésében. Ez utóbbiak ugyanis egyértelmű bejelentést követelnek a katolikus féltől arról, hogy az IRA harci elemei valóban véglegesen megszűntek működni.

Shaun Woodward brit északír-ügyi miniszter azonban szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: az IMC jelentése nem hagy kétséget afelől, hogy a katolikus milícia hadvezetési struktúrái “már nem működnek olyan formában, ahogy a fegyveres konfliktus idején működtek".

Woodward “átütő jelentőségűnek" minősítette az IRA fegyveres működésének végéről szóló szerdai jelentést.

Az IRA három évtizedes – az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési egyezséggel lezárult – észak-írországi és nagy-britanniai terrorhadjáratában háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona.

Az ulsteri rendezési folyamat az 1998-as egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott. A tényleges áttörés tavaly történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról.

Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítést pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Címkékgyakorlat