Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Grúzia: 71 katonát vesztettek az oroszok – segélyt küld az USA

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 4. 8:47

Az orosz hadsereg szerdán bejelentette, hogy 71 katonát vesztett a Grúziával folytatott augusztusi harcok során. Közben az USA segélyt küld a kaukázusi köztársaságnak.

A legújabb veszteségmérleg szerint 71 békefenntartó vesztette életét és 340 katona megsebesült – közölte Szergej Frigyinszkij orosz katonai főügyész egy videokonferencián Chinvaliból, Dél-Oszétia központi városából.
Korábban az orosz hadsereg 64 halottról és 323 sebesült katonáról számolt be.

Közben kiderült: körülbelül 2 milliárd eurónyi az a kár, amit az orosz-grúz konfliktus Grúzia gazdaságának okozhatott. á Ebből az összegből 1,4 milliárdnyi az okozott anyagi kár, a többi a termelés, a kivitel, a beruházások háború okozta eddigi és ez utáni visszaesése miatt áll elő – állítja a bécsi WIIW Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet..

A WIIW szerint egyelőre beláthatatlan, mi lesz a grúz gazdaság növekedését elsősorban támogató vezetéképítésekkel, hiszen a befektetői bizalom a háborús válság után minden bizonnyal meggyengül.
A Nabucco vezeték Grúzián keresztül húzódna, de könnyen lehet, hogy Kazahsztán és Türkmenisztán lemond arról, hogy földgázát Grúzián át juttassa el Európa felé, mely nyersanyagból egyébként Oroszország jelentős mennyiséget akar tőlük felvásárolni.

Az Amerikai Egyesült Államok egymilliárd dolláros segélyt ad Grúziának – jelentette be a Fehér Ház szóvivője. A segélyt azonban több évre széthúzva folyósítanák a kaukázusi államnak. Sean McCormack közölte: az USA gondolkodik azon, hogy tudna gazdasági segítséget nyújtani Grúziának, miután az orosz hadsereg megrongálta infrastruktúrája nagy részét.
,

A szóvivő szerint az orosz támadás után Grúzia gazdasága külső segítségre szorul. Szerinte a kaukázusi köztársaság gazdasága erős volt, gyorsan növekedett, és Washington biztosítani kívánja a gazdasági fellendülés folytatását.

A Washington által javasolt segélycsomag szemlátomást összhangban van Joe Biden demokrata párti alelnökjelölt javaslatával. A delaware-i szenátor ugyancsak egymilliárd dolláros segítséget odaítélésére szólította fel a kongresszust, és kezdeményezését támogatta Barack Obama elnökjelölt is.