Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtartotta ülését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. május 7. 8:01

Megtartotta soros ülését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum, ahol a munkáltatói és munkavállalói oldal képviselői hét napirendi pontot tárgyaltak meg. A napirend a toborzástól az idős katonák ellátásán keresztül a katonák egészségügyi utógondozásáig az érdekérvényesítés széles területét fogták át.

A hét napirendi pontból a hadkiegészítő parancsnokságok munkáját közvetlenül öt érintette. A munkavállalói oldal a Magyar Honvédség toborzási stratégiájáról megtudhatta, hogy a minisztériumban a normaszöveg véglegesítése folyik. A stratégiai tervezésben az okozza a legnagyobb problémát, hogy rendkívül nehéz 10-15 éves időtartamra meghatározni a toborzással kapcsolatos feladatokat, amikor ma is látható, hogy az elmúlt év szeptemberéhez képest is rendkívül sokat változott a munkaerő piaci helyzete. Ez a tényező pedig a toborzást alapvetően befolyásolhatja. Hangsúlyozták, hogy a jelenlegi helyzetben a honvédségnél a megtartó rendszer hatékony működtetése lehet az elsődleges cél. A kialakult létszámgondokon segíthet az önkéntes tartalékos rendszer bevezetése, mert az csökkentheti a tényleges állomány leterheltségét.

1595886912
A munkavállalói oldal szerint a külső hatások figyelembevételével az elmúlt évben meghatározott feladatokat a napjainkra kialakult helyzetnek megfelelően újra át kell tekinteni, és a tennivalókat, a prioritásoknak megfelelően megint be kellene sorolni.

Több jogszabály kidolgozása lassan halad, ilyen például a tartalékos önkéntes rendszerrel kapcsolatos törvény kidolgozása. Pedig ennek a jogszabálynak a megléte esetén a munkavállalói oldalon lévő szervezetek szívesen részt vennének az önkéntes tartalékos helyek feltöltésének a megindításában.

Napjainkban a lakásépítéseknél sokakat érintő probléma a munkáltatói kölcsönökhöz való hozzájutás. A két oldal megállapodott abban, hogy a kölcsönhöz jutási idő jelenleg hosszú és ennek csökkentése fontos feladat. A minisztériumnál ezért az elmúlt két évben felgyorsították az ingatlan és lakás elidegenítéseket, és az itt befolyt összegeket a munkáltatói kölcsönökhöz csoportosították át, növelve ezzel a kiosztható alap nagyságát.

Nagy érdeklődést váltott ki a honvédségi Idősügyi Otthon kialakításával kapcsolatos beterjesztés. A vita a két oldal között abban alakult ki, hogy reálisan mekkora igény lehet az otthon szolgáltatásaira.

1595886912
Dr. Vadai Ágnes államtitkár hozzászólásában elmondta, hogy a honvédelmi vezetés az Idősügyi Otthon kérdését komolyan kezeli. Ezzel kapcsolatosan több anyag készült már, tudják, hogy ennek a beruházásnak a megvalósítása jelentős pénzügyi forrásokat igényel. Az utóbbi időben több nyugdíjas klubot látogatott meg, ahol az igények erre a szolgáltatásra ténylegesen felmerülhetnek. Amikor megkérdezte, hogy ki venne igénybe egy ilyen szolgáltatást voltak jelentkezők, ám mikor további kérdésként felvetette, hogy ezt a lehetőséget a jelenlegi otthonuktól távol is igénybe vennék-e, sokan visszaléptek. Az emberek nem szívesen adják fel az évtizedek alatt kialakult kapcsolataikat, baráti és családi kötödéseiket. Meg kell tudni, mennyi a tényleges igény, azt követően lehet dönteni a továbbiakról. A mai gazdasági helyzetben nem lehet megtenni, hogy egy kihasználatlan, félig üres intézményt üzemeltessen az állam.

A munkáltatói oldalon megköszönték az előzetes munkát és várják a felmérések eredményeit. Õk is hangsúlyozták, a jelentős építési, illetve üzemeltetési költségek miatt egyáltalán nem mindegy, hogy az intézmény milyen feltöltöttséggel tudna üzemelni.

Címkékjog