Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mekkora harci ereje van a kínai hadseregnek?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 25. 8:40

Kína nagyobb fenyegetést jelent katonai szempontból Indiára nézve, mint Pakisztán, mert Újdelhi nagyon keveset tud a kínai katonaság harcképességéről – jelentette ki az indiai légierő parancsnoka egy interjúban.

Noha a kínai hadsereg létszámra háromszor akkora a hivatalos adatok szerint, mint a pakisztáni, az indiai marsall kifejtette: elsősorban az aggasztó, hogy nem rendelkeznek megbízható értesülésekkel a kínai haderőről.

“Nagyon keveset tudunk Kína jelenlegi képességeiről; a harci erejéről, illetve, hogy mennyire professzionális a hadereje" – mondta Fali Homi Major a Hindustan Times című napilapnak.

A földkerekség két legnépesebb országa 1962-ben rövid, de heves háborút vívott egymással a Himalája hegységben húzódó, 3500 kilométer hosszú közös határ miatt.

Újdelhi és Peking ma is kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy a másik jókora olyan – lakatlan – területet tart megszállva, amely őt illetné.

Noha a két ázsiai ország aláírt egy megállapodást, hogy megőrzik a “békét és nyugalmat" a vitatott határszakasz mentén, és politikai megoldást találnak a nézeteltérésre, eddig nem nagyon történt előrelépés az ügyben, igaz, közben jelentős fejlődésnek indultak az indiai-kínai üzleti kapcsolatok.

Kína az északkelet-indiai Arunácsal Prades államot követeli magáénak – mindenekelőtt annak egy buddhista beékelődését, Tavangot -, míg India Kasmír kínai részére tart igényt.

Címkéklégierő