Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet és lövöldözés Oslóban

Szöveg: honvedelem.hu hírösszefoglaló |  2011. július 22. 19:25

Merénylet következtében erős robbanás rázta meg július 22-én, péntek délután a norvég főváros, Oslo központját. A rendőrség szerint legalább két ember meghalt.

A detonáció a kormányzati negyedben történt, ahol szinte az összes minisztérium elhelyezkedik. A pokolgép a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében robbant fel. Több épület erősen megrongálódott, de a károk mértékét még nem becsülték fel. A miniszterelnökségnek helyet adó magas épület ablakainak nagyobb része betört. Több ember megsebesült.

1595922125
Jens Stoltenberg (képünkön) kormányfő nem tartózkodott az irodájában, és sértetlen – közölték. A robbanás következtében több helyen tüzek keletkeztek. Az irodákat kiürítették, a kormányzati negyedet lezárták, a rendőrség kutyákkal keres esetleges más pokolgépet.
Egy későbbi jelentés szerint kiürítették az oslói főpályaudvart, és a norvég TV2 televíziós csatorna épületét is.
A rendőrség szerint több tucat sérültet szállítottak kórházba. A helyszínen egy összeroncsolódott gépkocsi látható. A meg nem erősített találgatások szerint ebben rejtették el a pokolgépet az ismeretlen tettesek.

A televízió megrongálódott épületeket mutat, körülöttük a járdát üvegcserepek borítják, innen-onnan füst szivárog, és tucatnyi mentőautó és tűzoltó autó vonult ki.
Egy Norvégiában élő magyar szemtanú arról számolt be az MTI-nek telefonon, hogy ő két rövid villamosmegállónyira járt, amikor egy nagyon erős dörrenést hallott. Az esős időjárás miatt először sokan mennydörgésre gyanakodtak, de a rendőrök, mentők és tűzoltók megjelentése ezt cáfolta. A tűzjelző szirénák még két órával később is hangosan szóltak a városrészben. Noha a rendőrség lezárta a teljes negyedet, mintegy száz méterre meg lehetett közelíteni a helyszínt, és a beszámoló szerint egy kirakat még ott is betört a légnyomástól.

A szemtanú szerint a járókelők nyugodtan viselkedtek, csődület nem alakult ki. A hírügynökségi jelentések szerint a robbanás közvetlen közelében viszont pánik és káosz alakult ki. A negyed viszonylag néptelen volt, mert a nyári munkarendben pénteken háromkor már befejeződött a munkaidő, és az irodák fokozatosan kiürültek – mondta el a szemtanú.

Stoltenberg: „nagyon súlyos" a helyzet

A norvég miniszterelnök „nagyon súlyosnak" minősítette a pénteki oslói merénylet nyomán kialkult helyzetet a médiának ismeretlen helyről adott nyilatkozatában.
Jens Stoltenberg ugyanakkor korainak mondta, hogy egyértelműen terroristáknak tulajdonítsák a miniszterelnöki hivatal közvetlen közelében végrehajtott robbantást. Közölte, hogy tudomása szerint a kormány többi tagja is sértetlen.
Hollétét a rendőrség tanácsára nem árulja el – mondta.

„Még ha az ember fel is van készülve ilyesmire, ha megtörténik, az mindig elég drámai" – jelentette ki a miniszterelnök a TV2 televíziónak, amelyet később egy gyanús csomag miatt kiürítettek.

Lövöldözés egy ifjúsági táborban

A robbantás után egy rendőri egyenruhába öltözött férfi lövöldözni kezdett Oslo közelében, Utoeya szigetén egy ifjúsági táborban, ahová pénteken a miniszterelnököt várták. A táborban mintegy 560 ember vett részt.
Egy szemtanú a Varden című lapnak elmondta, hogy legalább négy ember meghalt. Más szemtanúk korábban öt sebesültről számoltak be, és a rendőrség sem erősítette meg, hogy itt estek halálos áldozatok. A közszolgálati televízió szerint a lövöldözőt elfogták.

A közszolgálati tv-csatorna szerint a rendőrség megállapította, hogy a robbantás és a táborbeli lövöldözés összefügg egymással.

A rendőrség felhívást adott ki, kérve a lakosságot, hogy kerülje a csoportosulást.

Az USA és az EU elítélte a merényletet

Kemény szavakkal ítélték el a pénteki oslói merényletet az Egyesült Államokban, illetve Brüsszelben, az Európai Unió részéről.

Mind az oslói robbantást, mind az ifjúsági táborban történt lövöldözést – ezeket „az ocsmány erőszakos akciókat" – elítélte az amerikai külügyminisztérium szóvivője, jelezve, hogy felvették a kapcsolatot a norvég kormánnyal, amelynek kifejezték részvétüket.

Tájékoztatták a történtekről Barack Obama elnököt, mégpedig terrorizmusellenes tanácsadója, John Brennan révén – közölte a Fehér Ház. Amerikai áldozatról nem tudnak Washingtonban – jelezte a szóvivő, hozzátéve, hogy segítséget ajánlottak fel Norvégiának, amely azonban nem fogalmazott meg konkrét igényt.

Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke ugyancsak elítélte a „gyáva" pokolgépes merényletet, amely a norvég kormány székházában végzett pusztítást.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke szintén kifejezte elítélő véleményét.