Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletet követtek el Libanonban ENSZ-békefenntartók ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 28. 20:59

Hat olasz békefenntartó katona megsebesült Dél-Libanonban május 27-én, pénteken egy pokolgépes merénylet következtében. A merénylet célpontja az ENSZ kéksisakosai voltak, akik járőrözésre indultak. A robbanás a Szaidába vezető országúton történt – közölték libanoni rendőrségi és katonai források.

Massimo Fogari, az olasz vezérkari főnök szóvivője cáfolta azt a korábban elterjedt hírt, hogy a merényletnek halálos áldozata is volt, mint elmondta, a sebesültek közül két katonának súlyos az állapota, de életük nincs veszélyben.

Az ENSZ libanoni békefenntartó ereje (UNIFIL) az ország déli részének Izraellel határos övezetét felügyeli.

Franco Frattini olasz külügyminiszter sajnálatát fejezte ki és nyilatkozatában méltatta a békefenntartók tevékenységét. A misszió „kulcsszerepet tölt be a Közel-Kelet egyik legkényesebb régiójának a stabilitásában" – mondta Frattini.

Libanon kijelölt miniszterelnöke, Nadzsib Mikáti is elítélte a merényletet, amikor felhívta Michael Williamst, az ENSZ libanoni koordinátorát.

Az UNIFIL egységével utoljára 2008 januárjában történt hasonló incidens, akkor két kéksisakos szenvedett könnyebb sérülést. A legtöbb áldozatot követelő merénylet pedig 2007 júniusában történt: hat spanyol békefenntartó vesztette életét, amikor páncélozott járművük alatt pokolgép robbant a határ közelében.