Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletsorozat Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 20. 15:01

Merénylethullám söpört át Irakon április 19-én, csütörtök reggel. Legalább 36 halottja és több mint száz sebesültje van a Bagdadban és az ország északi részén elkövetett robbantásoknak – közölték rendőrségi és egészségügyi források.

Az áldozatok száma megközelíti az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek tulajdonított március 20-i merényletsorozatét, amely ötven életet követelt.

Csütörtök reggel kevesebb mint másfél óra leforgása alatt mintegy 29 támadás történt az ország különböző pontjain. Bagdadban és környékén autóba rejtett pokolgéppel elkövetett robbanásokban tízen meghaltak és 39-en megsebesültek a belügyminisztérium tájékoztatása szerint. Az egyik leglátványosabb merénylet célpontja az egészségügyi miniszternek a Haifa sugárúton haladó konvoja volt. Madzsid Hamad Amin, kurd származású miniszter sértetlen maradt, de két járókelő életét vesztette, kilenc ember, köztük a miniszter négy testőre, megsebesült.

Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a merényletekért.

Bagdad katonai parancsnokának szóvivője kijelentette, hogy azok hasonlatosak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet által eddig végrehajtott támadásokra. Diá al-Vakíl ezredes szerint az elkövetők azt akarták támadásukkal üzenni, hogy képesek megrendíteni a nemrég megteremtett stabilitást.

A Bagdadtól 25 kilométerre északra található Tadzsiban hatan meghaltak és huszonketten megsebesültek egy öngyilkos merénylő támadásában, illetve az út mentén elhelyezett két pokolgép robbanásában.

A fővárostól 60 kilométerre északkeletre lévő Baakúbában egy öngyilkos merénylő végzett egy rendőrhadnaggyal. A rendőr családjának négy tagja megsebesült. Két másik rendőr meghalt, kettő pedig megsebesült egy autóba rejtett pokolgép robbanásában.

Az ország északi részén, Kirkuk tartományban hat pokolgép robbant Malha faluban egy helyi törzs vezetőinek és biztonsági szolgálata tagjainak házai előtt. Öt ember életét vesztette, közte a hadsereg egyik parancsnoka, hat másik katona megsebesült.

Az észak-iraki Szamarrában két, autóba rejtett pokolgép robbanásában meghalt az as-Sahva, a terroristák elleni küzdelmet támogató törzs három tagja, három másik megsebesült.

A Bagdadtól 100 kilométerre nyugatra fekvő Ramádiban egy ember meghalt és kilenc megsebesült, közte négy rendőr, autóba rejtett pokolgépek robbanásában. A célpont két rendőrjárőr volt.