Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérföldkő előtt a P-8A Poseidon fejlesztése

Szöveg: JETfly |  2009. augusztus 2. 8:42

A héten a Boeing rentoni telephelyén kigurult a U.S. Navy legújabb haditengerészeti felderítő és járőr repülőgépének, a P-8A Poseidonnak első nullszériás példánya. A Boeing 737-800 típusa alapján kialakított P-8A-ra számos feladat vár, úgy mint tengeralattjárók és felszíni egységek elleni hadviselés, felderítés, megfigyelés és elektronikai hadviselés.

Mindezt a nyílt tenger fölött és a part menti vizeken is el kell látnia.

A P-8A-val a U.S. Navy vitathatatlanul a legmodernebb, több feladat ellátására képes haditengerészeti felderítő és járőr repülőgépet állíthatja majd szolgálatba. A típust a haditengerészet illetékeseinek közvetlen bevonásával készítették, és más megrendelő országok szakértői is komoly mértékben vehettek részt a programban.

A leváltani hivatott P-3C Orionokat a Poseidon minden területen jelentős mértékben túlszárnyalja, beleértve a hasznos terhet, a fejlesztési potenciált és az interoperabilitást is. A P-8A program esetében ráadásul a határidőket is sikerült betartani, ez utóbbival ugyanis a haditengerészetnek az elmúlt két évben nem volt túl sok sikere.

Mint a legtöbb ilyen léptékű programban, a Boeing csupán egy konzorcium vezetője, mellette számos neves hadiipari vállalkozás, mint a CFM International, a Northrop Grumman, a Raytheon, a Spirit AeroSystems és a GE Aviation dolgozik vele együtt. Az első nullszériás gép felszállását előreláthatólag az utolsó negyedévben fogja majd végrehajtani. A tervek szerint az első széria P-8A-nak 2013-ban kellene hadrendbe állnia, amelyet további 116 társa követ majd.