Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb orosz romboló áll csatasorba a kalózok ellen

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 2. 8:37

Az orosz Csendes-óceáni Flotta szóvivője bejelentette, hogy új taktikai egység érkezett az Ádeni-öbölbe. Az egység, amit az Admiral Tributs romboló, egy mentőhajó és egy tankerhajó alkot, kulcsfontosságú szerepet fog betölteni az öbölben áthaladó kereskedelmi hajók kíséretében, a járőrözésben és a kalózok felkutatásában is.

Jelenleg 16 ország közel 35 hadihajója teljesíti kalózok elleni küldetését Szomália partjainál, felügyelve a legforgalmasabb kereskedelmi útvonalakon haladó hajók biztonságos átkelését. Az orosz haditengerészet 2008 októberében csatlakozott a szomáliai kalózok elleni nemzetközi összefogáshoz. Az Udaloj-osztályú Admiral Tributson kívül három orosz hadihajó vett részt a szomáliai misszióban: a Balti-tengeri Flotta Neustrashimy fregattja, valamint a Csendes-óceáni Flottához tartozó Admiral Vinogradov és az Admiral Pantyelejev rombolók.

A statisztikai adatok szerint 2009-ben ezidáig 126 hajót ért kalóztámadás, amiből 44-et túszul is ejtettek. Jelenleg 16 hajón közel 270 embert tartanak fogva. A szomáliai kalózok „bevétele" az elmúlt évben 150 millió dollár volt, melyeket a fogságban tartott hajókért követeltek a hajók tulajdonosaitól.