Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merkel váratlanul Afganisztánba érkezett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 13. 8:21

Angela Merkel kancellár március 12-én, hétfőn reggel váratlanul Afganisztánba érkezett, látogatását biztonsági okokból nem hozták előzetesen nyilvánosságra. A német kancellár szkeptikusan nyilatkozott a nemzetközi haderő 2014-es kivonásáról.

A politikus szerint történt ugyan néhány előremutató lépés a tálibokkal való megbékélés terén, de egyelőre nem lehet azt mondani, hogy „ma kivonulhatunk innen. Ezért azt sem tudom megmondani, hogy 2013–2014-ig sikerül-e. Az akarat megvan, azt akarjuk, hogy sikerüljön, és ezen fogunk dolgozni" – hangsúlyozta a kancellár.

Merkel a megbékélés mellett az újjáépítés szerepét emelte ki. A politikus szerint a fejszábádi német civil-katonai újjáépítési csoport októberi bezárása lesz a felelősségátruházás lakmusztesztje.

Merkel a Mazar-e-Sarifban állomásozó német katonákat látogatta meg. Elutazott volna Kunduz tartományba is, de a kedvezőtlen időjárás, a sűrű havazás miatt erről le kellett mondania.

A kancellár megemlékezett azokról a német katonákról, akik Afganisztánban vesztették életüket, s elítélte a vasárnap reggel történt kandahári mészárlást is, amelyben egy amerikai katona, vagy katonák 16 embert öltek meg.

Merkel a mostani látogatást megelőzően háromszor, 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben járt Afganisztánban.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után Németország járul hozzá a legtöbb katonával az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderőhöz. Berlin 4900-ban határozta meg az ázsiai országban állomásoztatható német egyenruhások számát.

CímkékAfganisztán