Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MH EUFOR kontingens: ez történt májusban!

Szöveg: Szűcs László |  2011. június 2. 7:46

Eseményekben gazdag volt a május a szarajevói Butmir táborban állomásozó MH EUFOR Kontingens katonái számára. Egyebek mellett részt vettek az osztrák vezetésű többnemzeti zászlóalj parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségén, egy század szintű komplex harcászati gyakorlaton, valamint a honvédelem napja alkalmából nemzeti napot is rendeztek.

1595919634
Sportversennyel kezdődött a május a Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar békefenntartó katonák számára. Az Európai Integrációs Igazgatóság harmadik alkalommal rendezte meg a „Futás Európába" elnevezésű futóversenyt május 8-án. A négy kilométeres távot az EUFOR katonák, köztük szép számmal magyarok is teljesítették.

Az osztrák vezetésű többnemzeti zászlóalj parancsnoki teendőinek átadás-átvételi ünnepségét május 9-én tartották a táborban, amelyen természetesen a teljes magyar század részt vett. A leköszönő zászlóaljparancsnok Bernd Rott
alezredes munkáját az EUFOR parancsnoka, Bernhard Bair vezérőrnagy méltatta. A békefenntartó zászlóalj tevékenységét az elkövetkező hónapokban Friedrich Ölböck alezredes irányítja majd.

Május 10–11-én látogatott el a magyar kontingenshez a ZMNE vezérkari osztálya. A vendégeknek a Butmir táborban az EUFOR parancsnoka és a támogató osztály vezetője, Paor József ezredes is előadást tartott. A tanfolyam hallgatói emellett tájékoztatást kaptak a magyar kontingens munkájáról, valamint megtekintettek egy képesség bemutatót is. A zászlóalj katonái – köztük természetesen a magyar század is – tömegkezelési, és helikopteres műveletet hajtottak végre.

1595919634
Ezt követően a magyar műveleti század katonái május 12–13-án kétnapos századszintű gyakorlaton vettek részt Tuzlában, ahol a városi műveleteket gyakorolták.

Természetesen a Szarajevóban szolgáló magyarok is megemlékeztek a május 17-i, afganisztáni közlekedési balesetben meghalt két bajtársukra. A kontingens tagjai a Butmir táborban félárbócra eresztették a magyar lobogót, gyertyát gyújtottak az elhunytak fényképei előtt, és néma főhajtással emlékeztek a tragikus baleset áldozataira.

A magyar honvédelem napjára emlékeztek május 20-án a Szarajevóban szolgáló katonák. Az ünnepi állománygyűlésen elismerések átadására is sor került. A május 21-i nemzeti napot megtisztelte jelenlétével dr. Tóth László nagykövet, valamint a Butmir táborba települt nemzetek képviselői is. A rendezvényen a kontingens tagjai adtak műsort, a produkciót a hallgatóság vastapssal jutalmazta. Az előadás után a magyarok tradicionális magyar ízekkel kedveskedtek a vendégeknek.

Bár nem az MH EUFOR Kontingens tagjait érintette a május 24-i rendezvény, mégis voltak magyar résztvevői az úgynevezett medálparádénak. Ezen a napon az EUFOR misszióban, egyéni beosztásban szolgálatukat befejező békefenntartókat, köztük 9 magyar katonát is köszöntöttek külszolgálatuk letelte alkalmából. Valamennyien ALTHEA-medált kaptak.

 
1595919635
 
1595919635

 
 Fotó: MH EUFOR Kontingens nyolcadik váltása