Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenre kiterjed a figyelmük

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2010. augusztus 10. 6:08

Az MH KFOR Kontingens mindennapi tevékenységét egy szűk, tíz főből álló törzs tervezi, szervezi és irányítja. Õk azok a kulcsbeosztású személyek, akik saját szakterületük professzionális ismerőiként mindenre figyelnek és reagálnak a kontingens életében az összes apró rezdülésre.

Minden katonai szervezet rendelkezik egy úgynevezett törzzsel, amely a végrehajtó alegységek feladatait megtervezi, szervezi, irányítja és az elvégzett munkát visszaellenőrzi. Nincs ez másképp az MH KFOR Kontingensnél sem, különbség mindössze annyiban van, hogy ennek a csoportnak az élén nem a törzsfőnök áll, a törzsbe beosztott személyek közvetlenül a parancsnoknak vannak alárendelve.
Az állománytáblában három részre – parancsnokság, pénzügyi részleg, ügyviteli részleg – bontott szervezet összességében tíz főből áll, tagjai a parancsnok, az összekötő tiszt, a munka és környezetvédelmi tiszt, a jogász tiszt, a kommunikációs tiszt, a személyügyi főtiszt, a vezénylő zászlós, a pénzügyi részlegvezető, a pénztáros és az ügyviteli részlegvezető.

1595905824
 

Az összekötő tiszt feladata a Nyugati Többnemzeti Harccsoport (Multinational Battle Group- West, MNBG- W) – amelynek alárendeltségében az MH KFOR Kontingens feladatait végzi – és a kontingens közötti kommunikáció elősegítése. Ezen felül a beosztást ellátó Jely Gusztáv százados felelős a hadműveleti területen települő más nemzetiségű kontingensekkel és az egyéni beosztású magyar katonákkal való kapcsolattartásért. A százados az elmúlt fél évben a különböző szintű elöljárói látogatások szervezésében is oroszlánrészt vállalt, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a magyar katonák munkáját csak pozitívan értékeljék Koszovóban éppúgy, mint Magyarországon.
A munka és környezetvédelmi tiszt felelőssége, hogy a kontingensben beosztott állomány a munkavédelmi szabályokat betartva, ezáltal a baleseteket megelőzve végezze a mindennapi tevékenységét. Az elmúlt hat hónapban rendszeresen ellenőrizte az elhelyezési körleteket, a munkahelyeket. A feltárt hiányosságokra, a balesetveszélyes helyzetek megszüntetésére minden esetben intézkedett, a támogató elemmel egyeztetve a szükséges javításokat, hibaelhárításokat megrendelte, majd a munka elvégzése után azokat visszaellenőrizte. A beosztást ellátó Berecz Tihamér hadnagy felelőssége volt továbbá a környezetvédelmi rendszabályok betartatása, illetve a tűzvédelmi előírások rendszeres ellenőrzése, a kontingensnél keletkező veszélyes hulladék szabály szerinti elszállíttatása.

1595905824
 

A jogász tiszt, dr. Halászi Lajos hadnagy a kontingens törvényekben, rendeletekben, szabályzókban előírt működéséért felelős. A jogász feladata volt – együttműködve az egészségügyi központ állományával – a rendszeres alkohol– és drogszűrések megszervezése és lebonyolítása. A kontingens fegyelmi állapotát jól példázza, hogy a missziós szolgálat alatt egyetlen katonával szemben sem kellett fenyítést alkalmazni. A kommunikációs tiszt feladata, hogy tájékoztassa a közvéleményt a kontingens életéről, azokról a kiemelkedő feladatokról, amelyet a magyar katonák a hadműveleti területen végrehajtanak. Az elöljárói látogatások során a delegációval érkező újságírók munkájának elősegítése is a beosztást ellátó Kátai Róbert százados felelőssége.

A személyügyi főtiszt feladata, hogy a századok – műveleti és támogató – beosztott személyügyi tiszthelyetteseinek munkáját koordinálva, a katonai szervezet minden egyes katonájának személyes adatait nyilvántartsa, azokban történő változás esetén a szükséges parancsokat elkészítse, a megfelelő azonosító okmányokat megrendelje.

1595905824
 

A beosztást betöltő Kocsis Zsolt Kálmán őrnagy felelőssége az is, hogy az állomány minden tagja időben megkapja járandóságait, illetve napi személyügyi jelentést készít az MNBG- W számára.
A vezénylő zászlós éppúgy, mint minden más katonai szervezetnél felelős a kontingensbe beosztott tiszthelyettesek és legénységi állományú katonák tevékenységének koordinálásáért, számukra feladatot szab, valamint az általános katonai rendet is ellenőrzi, illetve betartatja. A vezénylő zászlós ezen felül a kontingens parancsnok döntéseinek előkészítésében is részt vállal, illetve képviseli a tiszthelyetteseket és a legénységi állományúakat a parancsnok előtt. Pasztercsák László zászlós az elmúlt fél évben magára vállalta azt is, hogy a Keleti Többnemzeti Harccsoport (Multinational Battle Group- East, MNGB- E) vezénylő zászlósaival egy öt lépcsőből álló közös kiképzési sorozatot terveztek meg és hajtottak végre, amely az állomány szakmai felkészültségének még magasabb szintre történő emelését volt hivatott szolgálni. A beosztott állomány fizikai felkészítése szintén egy olyan terület, amelyen a vezénylő zászlós a hat hónap során mindvégig rajta tartotta a szemét, különböző edzéseket tartott azoknak a katonáknak, akik ezt igényelték.

A pénzügyi részlegbe beosztott két fő, Radócz István őrnagy és Szűcs Istvánné zászlós feladatainak fő irányát a kontingensbe beosztott állomány pénzügyi járandóságainak biztosítása adja. Õk a felelősek a különböző kifizetések koordinálásáért, illetve egyfajta pénzügyi felügyeletet is ellátva ellenőrzik a kontingenshez érkező számlák kifizetésének jogosságát, kezelik a szervezet költségvetését.

1595905824
 

Az ügyviteli részlegvezető, Farkas Valéria zászlós felelőssége az elöljáró szervek irányába – Magyarországon a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság, a hadműveleti területen az MNBG- W – történő hivatalos levelezések lebonyolítása, illetve a kontingens mindennapi törvényes működéséhez szükséges parancsnok, szabályzók elkészítése és nyilvántartása.
Ez a hosszú felsorolás is bizonyítja, hogy a törzsbe beosztott állomány minden egyes tagja komoly felelősséggel tartozik a kontingens működésének biztosítása érdekében. Az összes apró részlet így áll össze teljes egésszé, egy összetett szerkezetté, amelyben minden részegységnek megvan a maga feladata.
A szervezet csak úgy működik, hogy a különböző részek egymást kiegészítve és támogatva végzik mindennapi feladataikat. Az MH KFOR Kontingens második váltásának sikerekben bővelkedő fél éve azt bizonyítja, hogy a törzsbe beosztott katonák mindegyike ismeri szakmájának összes apró részletét.

1595905825
1595905825