Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Misszióból hazatért tartalékosok

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvétele |  2022. május 29. 7:18

Mérföldkőnek nevezhető a területvédelmi erők életében, hogy tavaly ősszel először utazhattak ki tartalékos katonák külföldi békeműveleti feladatok ellátására. Azóta újabb váltás kezdte meg a koszovói missziós szolgálatot és folyamatban a következő váltás felkészítése is. Ennek kapcsán az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj állományába tartozó tartalékos katonákkal beszélgettünk a Koszovóban szerzett tapasztalataikról.

Misszióból hazatért tartalékosok

Hogyan kerültek a honvédség kötelekébe? Miért választották a tartalékos szolgálatot?

Ludman Sándor tartalékos szakaszvezető: a 2020-ban indított Speciális Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálat keretében kerültem az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj állományába. A civil munkahelyem mellett már régóta foglalkoztatott a katonaság gondolata.

Pikó Ákos tartalékos szakaszvezető: 2018-ban kerültem a honvédséghez. Édesapám is katona volt, harckocsizó beosztásban, úgyhogy régi vágyam volt, hogy a nyomdokaiba lépjek.

Fábián Zsanett tartalékos szakaszvezető: rendészeti iskolába jártam Derecskén, eredetileg rendőrnek készültem. A 10. évfolyamon volt egy egyhetes gyakorlatunk, ami inkább katonai jellegű volt, ott tetszett meg igazán a katonaélet. Ahogy betöltöttem a 18. életévemet, elmentem a toborzó irodába és jelentkeztem tartalékos katonának, 2020 januárjában pedig aláírtam a szerződésemet.

Az alapkiképzés során milyen tapasztalatokat szereztek? Milyen feladatokban vettek részt eddig tartalékos katonaként?

Pikó Ákos tartalékos szakaszvezető: az alapkiképzésem 2018-ban volt. Nagyon jó csapat alakult ki, az akkori társaimmal azóta is tartjuk a kapcsolatot. Az utóbbi két évben többször vettem részt határvédelmi feladatban a déli határon. Emellett az Ohiói Nemzeti Gárda minősítő gyakorlatának felkészítésén is majdnem végig részt vettem, de inkább a koszovói missziós felkészítést választottam.

Fábián Zsanett tartalékos szakaszvezető: 18 éves voltam, amikor az alapkiképzést teljesítettem. Az új ismeretek megszerzése mellett egy nagyon jó élményt is jelentett számomra. Úgy gondolom sikerült bebizonyítani, hogy nem a kor, a méret és a nem határozza meg az ember teljesítményét. Tartalékos katonaként azóta részt vettem kórháztámogatói feladatokban és mellette a déli határszakaszon is teljesítettem szolgálatot.

Miért jelentkeztek a KFOR-misszióba?

Ludman Sándor tartalékos szakaszvezető: tartalékos katonaként az új ismeretek elsajátítása és a tapasztalatszerzés motivált, ezért döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam és jelentkezem a feladatra.

Pikó Ákos tartalékos szakaszvezető: tanulás céljából jelentkeztem. A felkészítés során elvégeztem egy harcjármű irányzó képzést és amikor kiutaztunk, akkor is ilyen beosztásba kerültem. Számomra így sikerélményt jelentetett a feladatban való részvétel.

Fábián Zsanett tartalékos szakaszvezető: úgy gondolom 19 évesen eljutni egy külföldi misszióba, mindenképpen nagy lehetőség. Büszke vagyok rá, hogy ott lehetettem.

Milyen volt a misszióra történő felkészülés? Milyen tapasztalatokat szereztek? Mi volt más az eddigi kiképzésekhez képest?

Ludman Sándor tartalékos szakaszvezető: időben hosszú volt a felkészülésünk, mert már 2021 januártól elkezdtük. Február végétől pedig Hajdúhadházon folytatódott a felkészítésünk, ahol fél évet voltunk, de mindez sokat segített, hogy összekovácsolódhasson a csapat.

Pikó Ákos tartalékos szakaszvezető: nagyobb hangsúlyt fektettek a felkészítésünkre. A lőkészségünk is jelentősen fejlődött ez idő alatt. Így amikor már az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövész Zászlóaljnál folytatódott a felkészülésünk, már volt egy alapfelkészültségünk.

Fábián Zsanett tartalékos szakaszvezető: számomra a felkészülés a misszióra önmagában sokkal megterhelőbb volt, mint a Koszovóban töltött idő, hiszen rengeteg új információt kaptunk nap mint nap, különböző mozgásmódokat sajátítottunk el, aminek köszönhetően fizikálisan is nagyon sokat fejlődtünk.

Családjaik, ismerőseik hogyan fogadták a külföldi misszióra történő jelentkezést?

Ludman Sándor tartalékos szakaszvezető: elsőre a legtöbben meglepődtek. A családom elfogadta a döntésemet, de látszott rajtuk, hogy féltenek. Úgy gondolom az itthon maradóknak mindig nehezebb, mint annak, aki kiutazik egy ilyen misszióra.

Pikó Ákos tartalékos szakaszvezető: a családom elsőre elfogadta, hogy jelentkeztem. Édesapám külföldön dolgozott hosszú éveken keresztül, így édesanyám megszokta, hogy nincs mindig együtt a család. Ennek ellenére nagyon féltettek, de egyben büszkék is voltak rám.

Mi az, amiben fejlődtek a féléves külszolgálat során?

Ludman Sándor tartalékos szakaszvezető: én a harcászati ismereteket és a monotonitás tűrést emelném ki. Ezekben sokat fejlődtem. Sokkal komplexebb lövészeteken vettünk részt Koszovóban. Különféle rádió típusokat is megtanultunk kezelni. Összességében sokkal jobban megismertük a hivatásos, szerződéses állomány munkáját.

Pikó Ákos tartalékos szakaszvezető: nagyon sok új ismeretet megtanultunk a harcjárművekről. Az ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetését is magasabb szinten sajátíthattuk el.

Fábián Zsanett tartalékos szakaszvezető: a kötelékben való munka, egymás közötti kommunikáció sokat fejlődött ez idő alatt, amely úgy gondolom a jövőben is hasznunkra válik bármilyen feladat végrehajtás során.

A szolgálati időn kívül a pihenőidőben milyen szabadidős tevékenységekre volt lehetőségük?

Fábián Zsanett tartalékos szakaszvezető: jó volt, hogy lehetőségünk adódott megismerni kicsit az országot. Szerveztek kirándulásokat, cseppkőbarlangba, vízesésekhez, várakhoz látogathattunk el. Mindezek mellett remek közösségi programok is voltak, versenyek, amelyek segítettek kizökkenteni minket kicsit a monotonitásból.

Pikó Ákos tartalékos szakaszvezető: volt sportolási lehetőség, aminek nagyon örültem. Megcsinálhattuk a „Dancon March” menetgyakorlatot 10 és 20 kilogrammos menetfelszereléssel, amire elég sokan vállalkoztunk.

Mit üzennének azoknak a tartalékos katonáknak, akik missziós feladaton gondolkoznak?

Pikó Ákos tartalékos szakaszvezető: az ember tartalékos katonaként rengeteget tanulhat egy misszióban. Viszont amint javaslok: mindenképpen vegyék figyelembe, hogy a felkészítés időszaka is megterhelő lehet, ezért lelkileg és fizikálisan is fel kell készülni.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Ludman Sándor tartalékos szakaszvezető: szeretnék missziós szolgálatot vállalni Irakban is, jelenleg erre készülök.

Pikó Ákos tartalékos szakaszvezető: idővel szeretnék hivatásos altiszti beosztásba kerülni, ezért terveim között szerepel az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzése.

Fábián Zsanett tartalékos szakaszvezető: Még néhány misszióban mindenképpen szeretnék részt venni, majd ha lesz rá lehetőségem, szeretnék szerződéses állományba kerülni.

Kapcsolódó cikkek