Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Misszióra készültek, falvakban járőröztek

Szöveg: Szűcs László |  2007. november 19. 19:11

Az elmúlt három hetet a táborfalvai gyakorló-, és lőtéren töltötte a szolnoki könnyű vegyes zászlóalj katonáinak többsége. Nem véletlenül, hiszen itt, tábori körülmények között hajtották végre, és fejezték be missziós felkészülésüket.

A szolnoki katonák ezúttal a koszovói Pec-be készülnek; a zászlóaljból kerül ki ugyanis az MH KFOR Század negyedik váltásának állománya. Ebbe a misszióba most először utazik alegység Szolnokról, a hagyományos békefenntartó feladatokat ellátó magyar század állományát ugyanis eddig csak a debreceni Bocskai István lövészdandár katonái közül verbuválták. Jelenleg a harmadik váltás szolgál Pecben.

Éppen emiatt az sem véletlen, hogy a szolnoki 25/88-as zászlóalj két századának – a harmadik gyorsreagálású, illetve a harctámogató századok – katonáiból álló kontingens felkészítésében jelentős szerepet kaptak a peci-i missziót már megjárt debreceni „veteránok". Leginkább a helyi kulturális szokásokról és a koszovói külszolgálat sajátosságairól tájékoztatták a szolnokiakat.

1595871172
Pintér Ferenc őrnagytól, a kontingens tervezett parancsnokától megtudtuk azt is, hogy az elmúlt három hét igen összetett volt a leendő KFOR század számára. Kezdetben kézigránátdobás, illetve egyéni-, és kötelék-lőgyakorlatok szerepeltek a kiképzés programjában, ezt követően pedig a missziós területen jelentkező feladatokat, vagyis a tömegkezelést, az ellenőrző-áteresztő pontok telepítését és működtetését, a konvojkísérést, illetve a járőrözést is gyakorolták. Ez utóbbi feladat érdekessége az volt, hogy a század parancsnokának sikerült megállapodnia a környéken található települések polgármestereivel, így a rajok többször is járőrözhettek Tatárszentgyörgyön, Táborfalván, Ladánybenén és Felsőlajoson is. Hasonlóan, mint azt Koszovóban végzik majd, hiszen a KFOR század felelősségi körzetén belül több olyan település is van, ahol napi szinten kell úgynevezett jelenlét-demonstráló és információszerző járőrtevékenységet folytatniuk a magyar katonáknak.

Az MH KFOR Század negyedik váltásának felkészítése egyébként még szeptemberben kezdődött el, s a november

1595871172
19–21-e között végrehajtott záró gyakorlattal ért véget. A hadműveleti területre, a tervek szerint január első két hetében, több váltásban utazik ki a 150 fős század.
A pec-i mellett egyébként más missziós feladatai is vannak az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljnak – tudtuk meg a KFOR század záró gyakorlatán Sándor Zsolt ezredes, parancsnoktól. Az alegység első százada adja a jelenleg is Afganisztánban szolgáló MH PRT harmadik váltását. A második és a harmadik századból „összegyúrt" szakasz pedig az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonáival együtt készül a PRT 4-re.

A szolnoki zászlóalj vezetése, a Koszovóba készülő század felkészítésével párhuzamosan tervezte meg az úgynevezett könnyű mesterlövész csoportok gyakorlati kiképzését is – ugyancsak Táborfalván, és összekötve az M–2 típusú, Szép

1595871172
mesterlövészpuska csapatpróbájával. Az angolul scaut snipper-nek nevezett, az amerikai tengerészgyalogságnál használt harceljárást eddig még nem alkalmazták a Magyar Honvédségben. Azonban a módszert már ismerő, az Amerikai Egyesült Államokban különféle tanfolyamokon végzett tisztek és tiszthelyettesek még a tavasszal megkezdték a szolnoki alakulat mesterlövész-csoportjainak felkészítését. Az egy-egy őrmesteri és szakaszvezetői rendfokozatot viselői katonákból álló csoportok legfőbb feladata, hogy nagy távolságból adjanak le precíziós lövéseket, ezzel harcképtelenné téve az ellenséges katonákat. Emellett az információszerzés is a kiemelt teendőik közé tartozik. Sőt, a csoportok képessége még az is, hogy folyamatosan, hetvenkét órán keresztül képesek egy adott területen működni.