Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Montenegróba látogatott a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Montenegrói Védelmi Minisztérium |  2021. március 29. 16:35

Magyarország kiemelt jelentőséget tulajdonít a nyugat-balkáni térség stabilitásának, és ebben a tekintetben fontos partnerként tekintünk Montenegróra – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter március 29-én, hétfőn Podgoricában. A tárcavezető Olivera Injac védelmi miniszter meghívására érkezett a montenegrói fővárosba.

Montenegró_miniszteri_látogatás (5)

Benkő Tibor elmondta, hogy Magyarország kül- és biztonságpolitikai érdeke a nyugat-balkáni régió biztonságának és stabilitásának megerősítése. Szólt arról is, hogy Montenegró 2017 óta NATO-szövetségesünk és aktívan támogatjuk az ország további európai integrációs törekvéseit. Magyarország nyitott a Montenegróval meglévő kétoldalú kapcsolatok további mélyítésére – tette hozzá a miniszter.

A honvédelmi tárca vezetője leszögezte: Magyarország elismeréssel tekint Montenegró EU-integrációs eredményeire, amelyek a térség többi államára is ösztönzőleg hathatnak. Benkő Tibor biztosította montenegrói kollegáját arról, hogy Magyarország továbbra is minden támogatást megad az ország uniós tagságra való felkészüléséhez, és ennek jeléül a politikai támogatás mellett hazánk két, nagyköveti szintű szakértővel is segíti a montenegrói kormány felkészülését.

Montenegró_miniszteri_látogatás (15)

Benkő Tibor szólt arról is, hogy a 2015-ben indult illegális tömeges migrációs válság is rávilágított arra, hogy a térség országai fontos szerepet játszanak nemcsak a szűkebb régiónk, hanem egész Európa biztonsága szempontjából is. Az illegális migráció mellett a Nyugat-Balkán számos további biztonsági kihívással küzd, amelyek közül kiemelt figyelmet érdemel a visszatérő külföldi harcosok, illetve a hibrid kihívások jelentette fenyegetés, valamint a COVID-19 járvány okozta gazdasági visszaesés.

Benkő Tibor felajánlotta montenegrói partnerének, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megismerésére és tapasztalatcsere céljából küldjenek szakértőket Magyarországra, mivel Injac miniszter asszony említette, hogy haderő reform előtt állnak.

A honvédelmi miniszter reményét fejezte ki, hogy a vakcina-fejlesztéseknek és az oltási programoknak köszönhetően a járványt még az idei évben legyőzzük.