Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva nem vesz olasz harcjárműveket

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 12. 6:12

Az orosz védelmi minisztérium cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint Oroszország nagyszámú páncélozott harcjárművet vásárolna Olaszországtól. A különböző olasz és orosz médiumok február 9-én számoltak be arról, hogy Oroszország tárgyalásokat folytat megközelítőleg ezer IVECO M65 LMV (Light Multirole Vehicle) harcjármű megvásárlásáról.

A védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az oroszok egyelőre nem tervezik külföldi páncélozott harcjárművek vásárlását, ugyanakkor hozzátette, hogy 2009-ben számos külföldi harcjárművet teszteltek, melyek során összehasonlították teljesítményüket és harci képességeiket a hazai gyártású járművekével. A tesztek eredményét elküldték az orosz gyártóknak, azóta pedig további részletek nem kerültek ezzel kapcsolatban napvilágra, tette hozzá a szóvivő. Az olasz LMV járműveket Irakban, Afganisztánban és számos egyéb NATO misszióban is hasznosítják.

A Hummerhez hasonlóan a közel 7 tonnás 4×4-es LMV is 5 fős személyzet szállítására képes, kialakítása pedig alkalmassá teszi, hogy a különböző feladatoknak megfelelő felszerelésekkel lássák el. Paramétereikben is sok a hasonlóság, valójában azonban az LMV néhány százalékkal nagyobb, súlyát tekintve pedig harmadannyival nehezebb, mint a Hummer. Páncélzatának köszönhetően az LMV is hatékony védelmet nyújt a lövedékek és az útszéli bombák ellen. A teljes felszereltségű LMV darabonkénti ára eléri a félmillió dollárt.