Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkában a mentorcsoport

Szöveg: kormany.hu |  2012. január 31. 9:31

Afganisztánban a férfiak nagy része a hadsereget választja hivatásának. Ez így van Kabulban is, ahol a Magyar Honvédség Logisztikai Mentorcsoport (MH LMCS) negyedik váltása teljesíti szolgálatát. Küzdelmes munkával járul hozzá ahhoz, hogy a földművesekből vagy állattenyésztő helyi lakosokból kiképzett afgán katonák hasznos tagjai legyenek nemzetük hadseregének.

A közlekedési mentorcsoport a szolgálat első hónapjában jó kapcsolatot alakított ki az Afgán Logisztikai Iskola közlekedési részlegével, amelynek mentorálását végzi. Miután bepillantást nyert az afgán kiképzési módszerekbe, anyagokba, az afgán részlega anyagi ellátottságába és a hozzá kapcsolódó logisztikai lánc működésébe, a mentorcsoport – a German Armed Forces Technical Advisory Group (GAFTAG) többi szakcsoportjával együtt – új tansegédleteket dolgozott ki a közlekedési szabályok, valamint az afgán katonák által üzemeltetett járművek működtetésének és javításának oktatására.

Gulyás György őrnagy, az MH Logisztikai Mentorcsoport parancsnokhelyettese, szakcsoportvezető szerint az afgán félnek nagyon jó kiképzői vannak, de a gépjárművezetést és a szállításokat érintő kiképzést néhány alapvető elemmel kell bővíteni. Ilyen például az elsősegélynyújtásra való felkészítés, vagy a hegyes-dombos területen gyakran előforduló gépjárműborulások kivédésére és túlélésére felkészítő úgynevezett Rollover Training. Az erre irányuló tanfolyam szervezése folyamatban van. Gulyás őrnagy hozzátette: a logisztikai ellátásban is akadályok mutatkoznak, amelyek befolyásolják a kiképzőalakulatok mindennapos életét, így a kiképzést is. Az afgán fél új szemléletű logisztikai rendszer meghonosításán fáradozik, ez magyarázza alapvetően a problémákat. Az új szemlélet meghonosításának elősegítése is a mentori feladat része.

A hadtáp-szakterület két szakcsoportra: ellátóra és élelmezési-szakácsra tagozódik. A szakkiképzés időtartama hat hét (240 óra), amely során az ellátók – többek között – a raktározás, az ellátás témaköreivel, az élelmezők az ételek elkészítésével és az MKT–130 típusú mozgókonyha gyakorlati üzemeltetésével kapcsolatos ismereteket sajátítják el. Mindkét csoport részvizsgát, a szakkiképzés befejezését követően pedig záróvizsgát tesz.

A sikeresen vizsgázó logisztikai szakállományt a kibocsátóünnepséget követően helyezik át első beosztásába, az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) alakulatának logisztikai alegységéhez. A hadtápszakcsoport szakmai tudásának és a gyakorlati tapasztalatainak széles körű felhasználásával tevékenyen hozzájárul – az afgán kiképzőkkel együttműködve – az önkéntes újoncállomány ellátó- és élelmezési szakfelkészítésének sikeres végrehajtásához.

A kontingens harmadik csoportja a karbantartó szakcsoport (maintenance section), amely tartalmazza a fegyver- és a gépjármű-karbantartó csoportot. Feladata a képzésben részt vevő afgán katonák oktatásának szakmai segítése, támogatása. A kiképzés során az afgánok megismerhetik az amerikai hadseregben rendszeresített fő fegyvertípusokat, azok működését, részeit, paramétereit, biztonságos kezelésüket. A gépjármű-karbantartó csoportnál háromféle gépjárműtípus (Ford Ranger, International, HMMWV) oktatása történik az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon. A hallgatók végül vezetési gyakorlaton vesznek részt.

A közeljövőben az a cél, hogy az afgán kiképzők képesek legyenek a teljes körű, mindenre kiterjedő, önálló oktatás végrehajtásának biztosítására. Látva a jól felkészült kiképzőállományt, ez nem lesz nehéz feladat – hangsúlyozta Bálint Mihály százados, csoportvezető.

Kerekes Béla alezredes, a Magyar Honvédség Logisztikai Mentorcsoport negyedik váltásának parancsnoka a szakcsoportok tevékenységének összehangolásával segíti az Afgán Logisztikai Iskola sikeres működését. A GAFTAG vezetése elégedett a magyarok munkájával.

(MH LMCS-4)