Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy a kereslet a kiadó pápai ingatlanokra

Szöveg: Szűcs László |  2009. január 8. 21:41

A tervek szerint idén tavasszal megérkezik az első C–17-es szállítórepülőgép Pápára, a NATO nehéz légiszállító flottájának bázisára.

A hatalmas fémmadarak fogadásának előkészületei már több mint egy éve
zajlanak a dunántúli városban. Jelenleg 47 NATO katona szolgál az MH
Pápa Bázisrepülőtéren.

– A külföldi katonák számára a városban igyekszünk szállást keresni az önkormányzat és településen található ingatlanirodák segítségével – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Domonkos Miklós ezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka.

1595883012
Azaz az alig 33 ezer lakost számláló kisvárosban hirtelen nagy lett a kereslet a kiadó lakások és házak után. Nem véletlen, hogy – a piac törvényeinek megfelelően – elindult felfelé a városi bérlemények ára.

Domonkos ezredes szerint a jelenleg már Magyarországon szolgáló külföldi katonák elsősorban a minőségi lakásokat-házakat keresik. Azokat a 100-200 négyzetméteres, önálló ingatlanokat, amelyekhez kert és garázs is tartozik. Vagyis éppen azokat, amelyek az „átlagos" magyarok számára anyagilag nem elérhetőek. Éppen ezért eddig mindenki számára sikerült megtalálni az ideális lakást.

A kisebb, 50-60 négyzetméteres tömblakások iránt azonban jelenleg nincsen kereslet – tette hozzá a bázisrepülőtér parancsnoka, akitől megtudtuk azt is, hogy jelenleg svéd, norvég, finn, amerikai és holland katonák szolgálnak a laktanyában, ám hamarosan más nemzetek képviselői is megérkeznek. A tervek szerint összesen 150 külföldi katona állomásozik majd hosszabb ideig – akár 3-4 évig – Pápán. Melléjük pedig még a szállítórepülőgépek karbantartását végző Boeing cég is küld nyolcvan szakembert a laktanyába.

1595883012
Áldozó Tamás, a város alpolgármestere mindehhez hozzátette: a hirtelen megnövekedett kereslet természetszerűen megemelte a kiadandó ingatlanok árát is. Mindez azonban – a sajtóban megjelent rémhírekkel ellentétben – nem okoz szociális feszültséget a városban. A nagy alapterületű korszerű ingatlanokat ugyanis eddig sem a szociálisan rászorulók bérelték, tehát emiatt egyetlen szociálisan rászoruló család nem volt kénytelen lakást cserélni.

Az alpolgármester szerint a város rengeteg energiát áldozott arra, hogy a helyiek és a nemzetközi alakulatnál szolgálók majd békésen tudjanak egymás mellett élni. Áldozó Tamás elmondta azt is, hogy a 200-300 ezer forintos bérleti díjakból sokan félreérhető következtetéseket vontak le. Abba azonban kevesen gondoltak bele, hogy jelenleg még csak a NATO projektben részt vevő „tehetősebb" államok képviselői dolgoznak Pápán. Ám hamarosan érkeznek majd olyan nemzetek katonái is, amelyek nem lesznek képesek ekkora árakat kifizetni egy-egy bérleményért.

A jelenleg már Pápán élő külföldi katonacsaládok egyébként leginkább a város peremterületein, az elmúlt 3-5 évben épület, önálló családi házakat, sorházakat és lakóparkokban épült házakat bérelték ki – tudtuk meg az alpolgármestertől.

Megkerestük a városban található egyik ingatlanirodát is, amelynek munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: véleménye szerint egyáltalán nem szálltak el a bérlemények árai a városban, pusztán igazodtak a piaci igényekhez. Az irodát egyébként havonta keresik meg a külföldiek szállását intéző illetékesek, s ekkor egyeztetik, hogy milyen igények várhatóak.

1595883013
 

Az ingatlaniroda munkatársa úgy véli: bár jelenleg csak a nagyobb lakások és házakra van kereslet, hamarosan a kisebb, tömbházakban lévő ingatlanokra is sikerülhet bérlőket találni, hiszen lesznek olyan katonák is, akik családjuk nélkül, egyedül érkeznek Magyarországra.

A városi kiadó ingatlanokat egyébként már jóval a NATO katonák érkezése előtt elkezdték keresni, és a munkába az önkormányzatot is bevonták. Az elkészített adatbázisba pedig nemcsak a pápai, hanem a város 60 kilométeres körzetében lévő lakások, családi házak is bekerülhettek.

1595883013
 

CímkéklőtérNATO