Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású tengeri gyakorlat Németország partjainál

Szöveg: Háború Művészete |  2009. október 19. 11:28

Németország északi részén, a Balti-tengeren október 16-án nagyszabású haditengerészeti gyakorlat kezdődött „Northern Coasts 2009” elnevezéssel, amelyen 40 hadihajó, tengeralattjárók, hét helikopter és öt repülőgép vesz részt 13 ország képviseletében.

A résztvevők között van a házigazda Németország mellett többek között Dánia, Svédország, Finnország, Lettország, Belgium, Hollandia, Belgium és Franciaország is. A haditechnikai eszközök mellett több mint 2000 katona is aktív résztvevője a Balti-tengeren zajló gyakorlatnak.

A gyakorlat során több lehetséges feladatkört áttekintenek és végrehajtanak a résztvevők, úgymint terrorista támadások elhárítása, tengeri konvojok védelme, humanitárius akciókban való részvétel, embargórendelkezések tengeri betartása, kimenekítési (evakuációs) műveletek.A szerteágazó feladatok mellett azonban az elsődleges cél az együttműködés javítása többnemzetiségű műveletek végrehajtása során.

2007 és 2008 után harmadik alkalommal rendezik meg a gyakorlatot.

A gyakorlat alapszcenáriója szerint konfliktus tör ki két fiktív állam – „Amberland" és „Beachland" között. A valós helyzetekre való felkészülés érdekében polgári hajókat is bevetnek majd, elsősorban a terroristák, kalózok elleni harc begyakorlására.