Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerűsítik a brit Pumákat

Szöveg: JETfly |  2009. október 19. 11:04

A brit védelmi minisztérium a közelmúltban jelentette be, hogy a Brit Királyi Légierő 300 millió font értékben felújítja Puma helikopterflottáját, melynek célja a teljesítmény fokozása mellett a minden időjárási körülmények közti alkalmazás feltételeinek megteremtése.

220 millió fontot szánnak arra, hogy a helikopterek az elkövetkező 10 évben is szolgálatban maradhassanak, 45 milliót új hajtóművekre, míg a fennmaradó 35 milliót más, képességnövelésre fordítják.

Az új hajtóművek 35%-kal nagyobb teljesítmény leadására képesek, emellett az új Pumák üzemanyag felhasználása 25%-kal lesz jobb, mint a jelenlegieké. A huszonnyolc Puma, melyek mindegyike legfeljebb 16 gyalogost képes fedélzetére venni, új repülésirányító berendezéseket kap, és a pilótafülke is modernizáción esik át, akárcsak a kommunikációs rendszerek. Opcióként fennáll két további helikopter beszerzése is. A forgószárnyasok leszállítása az előzetes tervek szerint 2011-ben kezdődhetne el, míg az első 14 gép 2012 végén állna rendszerbe.

A minisztérium illetékese elmondta, hogy “… a Puma-flotta fejlesztése része annak az általunk megkezdett programnak, melynek célja, ellátni erőinket olyan felszereléssel, amire azoknak szükségük van." Hozzátette: “Ez a program biztosítja a RAF részére azt a 28 helikoptert, amely képes megfelelni a harctéri követelményeknek, alkalmas csapatok szállítására, a legújabb és bonyolultabb feladatok megoldására, melyekkel találkozunk Afganisztánban."