Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO 75: közös értékek, közös határok

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. április 10. 11:33

A NATO fennállásának 75. évfordulója nemcsak történelmünk jelentős mérföldkövét jelzi, hanem egyben megható emlékeztető a létrehozás mögött álló tartós elvekre is – fogalmazott Tibor Králik szlovák vezérőrnagy, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, április 9-én.

„Szövetségünk középpontjában az Atlanti-óceán két partján élő nemzetek közötti megbonthatatlan kötelék áll. Ez a kötelék, amely a második világháborút követően alakult ki, ma is ugyanolyan szilárd és erős, mint bármelyik korban. Mindemelett túlmutat a földrajzi határokon, és egyesít bennünket a béke, a biztonság és a jólét közös keresésében” – jelentette ki Králik vezérőrnagy, a Székesfehérváron diszlokáló katonai szervezet parancsnoka a NATO létrehozásának 75. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségükön. A katonai elöljáró ünnepi beszédében hangsúlyozta: az 1949. április 4-én megalakult Észak-atlanti Szerződés Szervezete kezdetben tizenkét – a közös célok mellett közös értékekkel rendelkező – tagországot számlált, az idén márciusban csatlakozott Svédország pedig már a NATO harminckettedik tagállama lett.

A parancsnoki beosztást nyolc hónapja betöltő Králik vezérőrnagy szerint a NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, részben azért, mert ennek keretében a különböző kultúrával, eltérő történelemmel rendelkező európai és amerikai államok képesek egységet alkotni. „Célkitűzéseink középpontjában a közös értékeink és határaink megvédése áll. A szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és a törvények tisztelete vezet minket ezen az úton” – hangsúlyozta. „Ezek nem csak papírra vetett szavak, hanem szövetségünk alapkövei, és azon leszünk, hogy megvédjük őket” – tette hozzá.

20240409_HQMNDC_rendezveny_NATO_75_eves_evfordulo_SZK_09 copy

A 2020-ban nemzetközi katonai parancsnokság státusszal alapított, majd 2022-ben a NATO haderő struktúrában integrált, jelenleg tíz szövetséges nemzet képviselőiből álló harcászati szintű parancsnoki és irányító elem vezetője szólt a 2022. február 24-én kirobbant orosz-ukrán háborúról is, amely meglátása szerint nem csak a keleti régió stabilitását veszélyezteti, hanem szembe megy mindazokkal az alapelvekkel, amelyeket a NATO képvisel. „A ránk leselkedő kihívások ellenére a NATO ragyogó példája a nemzetközi együttműködésnek és szolidaritásnak. Szövetségünk számos nagy sikert ért el közösen, például a terrorizmus elleni harcban, de akár a stabilitás vagy a biztonság megőrzése szempontjából is” – húzta alá.

Az ünnepségen – többek között – részt vett dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Spányi Antal esztergom-budapesti segédpüspök, a székesfehérvári egyházmegye megyéspüspöke és Denis Tretinjak horvát vezérőrnagy, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság korábbi parancsnoka, valamint a NATO és a Magyar Honvédség számos vezető beosztású tisztje.