Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO megmérettetés a légtérellenőrző ezrednél

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. szeptember 19. 7:19

A Magyar Honvédség 54. Légtérellenőrző Ezrednél szeptember 22-én kezdődik az a hat napos „OPEVAL 2008” gyakorlat, amelynek a végrehajtását a NATO országokból érkező 80-90 fős döntnöki állomány figyeli és értékeli.

Szűcs Pál ezredes, a Légtérellenőrző ezred parancsnoka a tájékoztatójában elmondta, hogy az ellenőrző gyakorlat célja felmérni és minősíteni a katonai szervezet alkalmazási képességét, imitált béke-, valamint válság- és krízishelyzetekben. A feladatban részt vesznek a Légtérellenőrző Ezred alárendeltjei, ezért elmondható, hogy az ország minden része érintett lesz a feladat végrehajtásban. Együttműködőként bevonásra kerülnek a különböző katonai szervezetek vezetési pontjai, a rendőrség, a katasztrófa-elhárítás egyes részei, valamint a repülőbázisok.

Az ellenőrök felmérik az ezrednél szolgálatot teljesítők egyéni kiképzettségének a helyzetét. Ez a felmérés érinteni fogja az általános katonai és a szakmai kiképzettség minden területét. Lesznek, akik a gyakorlati végrehajtásban kerülnek felmérésre, például lövészetet kell végrehajtaniuk, másoknak a fegyverismeretből kell vizsgázniuk, vagy éppen az egyéni vegyi védelmi eszközeik használatáról fognak számot adni. A felmérés másik részében a katonák elméleti kiképzettsége kerül ellenőrzésre teszt lapokkal, dolgozatokkal.

Elmondta, hogy a katonai kiképzés összes területén nem tudják a teljes személyi állományt felmérni, egy kiképzési ágból csak az állomány egy meghatározott százalékát fogják vizsgáztatni, de ezért lesznek olyan személyek, akinek több felmérésben is részt kell venniük. A feladat érdekessége az, hogy senki nem tudja előre, hogy ki miben lesz érintett. Ezt az ellenőrök véletlenszerűen válogatják ki és adják át a névsort az ezrednek, hogy kiket miben kívánnak felmérni.

A másik ellenőrzési terület a kollektív katonai képességek felmérése. Ebben a katonák tűzoltási, álcázási, mentesítési feladatokat fognak raj, szakasz kötelékekben végrehajtani. Ezek olyan általános katonai feladatok, amelyeket az itt szolgálatot tevőknek ismerniük kell, de nem tartoznak a szűk szakmai feladataik közzé.

A gyakorlat és ezzel az ellenőrzés fő részét a valós repülési feladatok végrehajtása képezi. A valós repülések során fel fogják mérni az ezred Magyar Köztársaság védelmére való készségét, az agresszor repülők elleni tevékenységének hatékonyságát és az elöljáró által meghatározott feladatok végrehajtásának pontosságát és a gyorsaságát. Külön fogják figyelni és értékelni a krízis és konfliktus helyzetekben hozott döntések helyességét azt, hogy az így kialakult bonyolult körülmények között a vezetők milyen parancsokat hoznak. Szorosan ehhez a feladathoz tartozik még a saját erőforrások megóvásának, valamint a saját erők védelme megszervezésének ellenőrzése is. Látható a felsoroltakból, hogy ez a gyakorlat nagyon összetett és sok elemében a civil környezetet érintő feladatokat is tartalmaz.

 

Ezért van szükség arra, hogy sajtó útján tájékoztassák az érintett lakosságot a várható eseményekről. Szeretnének a gyakorlatot úgy végrehajtani, hogy azzal a települések, városok lakóit ne zavarják. Az események jelentős része az ország légterében fog zajlani, de lesznek ún, „földi incidensek" többek között Veszprémben is és ezek különleges fény- és zajhatással fognak járni. Megjelenhetnek az utakon páncélozott és különleges járművek és zavarhatják a forgalmat. Várhatók olyan incidensek, amelyek elhárításába be kell vonni a rendőrség és a katasztrófavédelem egyes részlegeit is.

“Az értékelés a NATO által kidolgozott és elfogadott rendszer alapján történik. A felsorolt területek mindegyike külön-külön értékelésre kerül. Tehát a gyakorlati és az elméleti felkészültséget, a repülési feladattal kapcsolatos tevékenységet is külön értékelik. Értékelési mutatók is a NATO által elfogadottak: Kiváló- Jól megfelelt- Megfelelő- Nem megfelelő. Ezen mutatók összessége adja a végén az ezred értékelését", mondta kérdésünkre Szűcs Pál, aki azt is elárulta: az ezred 2002-ben került be hivatalosan ebbe az ellenőrzési rendszerbe, és 2005-ben volt az első olyan gyakorlat, amikor ellenőrizték az ezred tevékenységét. Akkor a Jól megfelelt ( Mission Capable- Feladatkész) értékelést kapták. “Az biztos, hogy most van néhány terület, ahol az objektív okok miatt csak a megfelelő eredményre számíthatunk. Ezeken a helyeken a személyi feltöltöttséggel és a technikával vannak problémáink, de több olyan terület van, ahol hozni kell a kiváló értékelést és ezek kiegyenlítik a gyengébb területeket. Összességében az elvárásom az ezred felé a 2005-ös eredmény megismétlése", fogalmazott.