Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy óra a napon teljes védőfelszerelésben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. június 20. 11:07

Polgári szervezetek bevonásával tartották meg a Magyar Honvédség Atom-, Biológiai-, Vegyi riasztási Értesítési Rendszerének idei gyakorlatát, melyre több érintett civil szervezet vezetője érkezett, és megismerhette azokat a képességeket, melyekkel a honvédség az ilyen helyzetek felderítéséhez és felszámolásához rendelkezik.

A megjelent vendégeket Mikita János mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese köszöntötte. Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy azokkal a szervezetekkel, amelyek érintettek az ABV védelemben, közösen tudjanak tevékenykedni. “A korszerű harc megvívásának körülményeihez mindig igazodni kell. A NATO tervekben az ABV védelmet kiemelt területként kezelik, mivel egy esetleges szennyezettség a polgári lakosok sokaságát veszélyeztetheti. Az élőerők megóvása mind a hadseregnek, mind a vele együttműködésben dolgozó többi polgári szervezetnek nagyon fontos feladata. Most ezen a gyakorlaton szeretnénk bemutatni azokat az eszközöket, amelyekkel a csapatok, illetve az együttműködő szervezetek rendelkeznek. Egyben keresni akarjuk azokat lehetőségeket, amelyekkel a további együttműködés tovább fejleszthető. A gyakorlat célja tehát, kibővíteni a katonai képességeket azzal, hogy a polgári szervezeteknél lévő eszközöket is bevonják az ABV felderítésbe és a szennyezettség mértékének és fajtájának az azonosításába", foglalta össze Mikita János.

A gyakorlat első mozzanata során egy MI-24 helikopteren elhelyezett konténerrel légi sugárfelderítést hajtottak végre. A helikopter a feltételezett szennyezett terepszakasz fölött 100 méteres magasságban repült egy előre meghatározott útvonalon. A helikopterre felszerelt konténerben voltak azok a műszerek, amelyek érzékelték és online továbbították az információkat a Mobil Helyzetértékelő Csoport munkahelyén lévő számítógépre. A sugárzó forrást és a szennyezés mértékét igyekezték pontosan bemérni. Közben a vendégek a gyakorlatvezetőtől megtudhatták, hogy a konténer tisztán magyar fejlesztés, melyből összesen négy van az országban. Egy ilyen konténerrel 300 négyzetkilométeres terület felderítését tudják elvégezni. Azért MI-24-re szerelték fel, mert ennek jó páncélvédettsége van, ami jelentősen csökkenteni tudja a sugárzás mértékét, védi ezzel a helikopterben dolgozókat. Piros pont jelezte a helyzetértékelők számítógépének monitorán, a sugárforrás pontos helyét.

Amint a helikopter a légi felderítést befejezte, megkezdődött a földi sugárfelderítés, együttműködve a katasztrófavédelem kijelölt erőivel. Ezt a mozzanatot a VSBTR-80 páncélozott, ABV felderítő harcjárművekkel és a bennük elhelyezett mérőeszközökkel végezték el. A műszerekkel bemérték a szennyezett terepszakasz határait és zászlókkal jelölték ki azokat, valamint mintát vettek a szennyezett talajból. A harcjárművek hasonlóan a helikopterhez kijelölt útvonalon haladva rögzítették és továbbították a sugárzási értékeket. Később az egyik harcjárműből ketten kiszálltak és mintát vettek, majd a részleges mentesítést követően szálltak csak vissza a harcjárműbe, hogy ne vigyék be a szennyeződést az utastérbe. Ahogy a járművek végeztek a teljes terepszakasz határainak a kijelölésével, a mentesítő helyre vonultak.

Az áteresztő ponton megmérték a harcjármű szennyezettségének mértékét, majd megtörtént a járművek előkezelése. Ekkor a rárakódott portól és sártól nagynyomású vízzel tisztították meg a harcjárművet. Ezt követte a főkezelés, ahol olyan anyagokat vittek fel a szennyezett felületekre, amelyek semlegesítették a sugárzást, vagy más esetekben a vegyi anyagokat. Az utókezelés szintén nagynyomású vízzel történt meg. Végül kontroll sugárszint-mérést hajtottak végre, és ha ez a megengedett érték alatt volt, akkor hagyhatta el a jármű a mentesítő helyet.

 

Közben a szennyezett terepszakasz egy másik gyakorlóhelyén a HAVARIA mintavevő és mentesítő csoport együttműködésben dolgozott az Országos Epidemiológiai Központ embereivel. Mintát vettek a talajból, faleveleket, egyéb növényeket, valamint elhullott kisállat tetemeket gyűjtöttek. Ezeket külön-külön zacskókba tették, felcímkézve egy újabb légmentes zacskóba helyezték, majd ezt követően került csak a hermetikusan zárható, szállító ládába. Egy ilyen mintagyűjtés a nagyfokú biztonsági előírások miatt meghaladhatja a négy órát is, ami elég nagy megterhelés a napon, a teljes védőfelszerelésbe beöltözve. A résztvevők és a szállítóláda mentesítése után kerültek ki a minták a szennyezett terepszakaszról, és szállították el ezeket az országos laboratóriumba, ahol megtörténhetnek a további vizsgálatok. Itt a helyszínen a Mobil Biológiai Laboratórium Komplexum alkalmazásával az elsődleges vizsgálatokat folytatják le, ami után azokat a rendszabályokat megtudják hozni, amivel a fertőzés továbbterjedését lehet meg akadályozni. Ilyen együttműködés a katonák és polgári szervezetek között, ezen a gyakorlaton volt először. Ezeket a csoportokat elsődlegesen a biológiai szennyezés esetén alkalmazzák, a szennyezés mértékének és jellegének a pontos megállapítására.

A gyakorlat statikus részénél kiállításra kerültek azok az eszközök, melyeket a gyakorlatban is használtak a katonák. A harcjárművek, a mentesítést végző eszközök, sugárzás és vegyi szennyezettség mérők, egyéni és kollektív védő eszközök. A meghívott vendégek a jelenlévő szakemberektől ezek használatáról, paramétereikről kaphattak részletes tájékoztatást. Kiállításra került még a katasztrófavédelem mobil ABV felderítő járműve és bemutatásra került a felszereltsége. A honvédség részéről bemutatták az MH Görgey Artúr Vegyivédelmi Információs Központ szimulációs berendezését, amely a gyakorlat lefolyását a számítógépen is lefuttatta. A gépi feldolgozással párhuzamosan történt az információk hagyományos, térképre történő feldolgozása is. A központba beérkező adatok feldolgozását követően történik az állami és katonai felső vezetés gyors tájékoztatása egy, az ország valamelyik területén kialakult katasztrófa helyzetről.

A gyakorlati helyeket végiglátogató Mikita János altábornagy a látottakat nagyon hasznosnak, a polgári szervezetekkel való együttműködést példaértékűnek tartotta.