Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák bemutatója volt a fénypont

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. június 20. 17:55

Negyvenedik születésnapját ünnepelte a hétvégén a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum. Az ünnepség rendezvényei között bemutatót tartott a szentendrei Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis zenekara és harcművészettel foglalkozó katonái. A bemutatón jelen volt Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is.

Az idő nem volt kegyes az idei „ Zánkavics Nap 2009" résztvevőihez, főleg a kisgyerekeket féltették a szülők a meglehetősen erős balatoni széltől. A nap programja három részből állt. A délelőtti rendezvényeken a megnyitót követően a gyermekprogramoké, valamint a sporté, az ügyességé, a mozgásé volt a főszerep. Különböző korosztályoknak rendeztek versenyeket a futóversenytől, a kispályás focin keresztül, a strandröplabdáig.

A Balaton-parti rendezvényen a délutáni program nyitányát a kis létszámban jelenlévő honvédek biztosították. A honvédelmi miniszter napi programját megszakítva tett villámlátogatást az ifjúsági centrumban zajló események színhelyén. Amikor felharsantak a rézfúvósok, sokan fordítottak hátat a nagyszínpadnak, és jöttek át megnézni a katonák bemutatkozását. A nézőket láthatóan meglepte az, hogy nem a „régi fúvósoktól" megszokott produkcióval találkozhattak, itt ugyanis nemcsak katonadalok voltak hallhatók, hanem slágerfeldolgozások is felcsendültek, amit a katonák látványos mozgáselemekkel is kombináltak. A zenekari showt követte közelharc-bemutató követte, mely szintén nagy érdeklődést váltott ki a nézőkből: a nagy eséseknél és a törésgyakorlatoknál szinte lehetet érezni a visszafojtott, feszült figyelmet. Főleg a gyerekek nézték a gyakorlatokat „szakértő" szemmel, és tapsoltak lelkesen a bemutató végén.

A nap során a fiatalok és idősek megismerkedhettek még a Honvéd Dream Team „Gepárdjaival", valamint az országos versenyben részt vevő rally autójukkal. De bemutatkozott itt a HM Zrínyi Nonprofit Kft. is bemutató buszával, ahol folyamatosan filmeket vetítettek a különböző honvédségi eseményekről, kiemelten a „Bevetés 2008" gyakorlatról. A bemutatókat követően a gyerekek önként jelentkezhettek a katonáknál arcfestésre.