Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négyoldalú felhívás Afganisztán jövője érdekében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 3. 10:15

Afganisztán és a környező államok sorsát a térség hatalmainak kell meghatározniuk – hangoztatta szeptember 2-án, pénteken az orosz államfő a tádzsik fővárosban, a pakisztáni, afgán és tádzsik kollégájával rendezett négyoldalú csúcstalálkozón. A régió problémáinak rendezését segítő államoktól „ma nagyon sok függ. Mindazonáltal ezek olyan országok, amelyek nem a régióhoz tartoznak” – mondta Medvegyev, mintegy burkolt felhívásként az amerikai jelenlét csökkentésére.

Medvegyev és pakisztáni kollégája, Aszif Ali Zardari közös nyilatkozatukban – amelyet támogatásáról biztosított az afgán és a tádzsik elnök is – felszólították a NATO vezette nyugati koalíció államait, hogy fokozzák az afgán biztonsági erők kiképzésének ütemét. Ezt a nemzetközi katonai erők már elkezdődött kivonásával indokolták.

A négy államfő a közös nyilatkozatban kifejezte készségét arra, hogy államaik szorosabban együttműködnek a szélsőséges eszmék, a kábítószer-csempészet és a szervezett bűnözés elleni harcban.

Medvegyev emellett felajánlotta Hamid Karzai elnöknek, hogy Oroszország kész elmélyíteni gazdasági és biztonságpolitikai együttműködését Afganisztánnal. Kabuli kollégája erre reagálva örömét fejezte ki, hogy a két ország kapcsolatai normális ütemben fejlődnek.