Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nélkülözhetetlen harctéri ismeretek

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. április 19. 5:42

Jóllehet, a megannyi járőrfeladat és a MEDEVAC gyakorlatok mellett nincs percnyi szabadideje sem az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egészségügyi állományának, a katonák harctéri egészségügyi képzését szívügyüknek tekintve vezetnek kiscsoportos foglalkozásokat katonatársaiknak, valamint továbbképzést harctéri életmentőknek.

Ennek megfelelően terveztek be és rendszeresen tartanak előadásokat a harctéri ön – és kölcsönös segítségnyújtás témakörében.

Az ötletgazda és a foglalkozások vezetője az a Hardi Attila százados, aki sokéves katonai csapattapasztalattal és mentőtiszti képesítéssel látja el feladatait a PRT Egészségügyi Központjában (EÜ KP). Részére a szakmai felügyeletet Dr. Toperczer István orvos alezredes, a PRT EÜ KP parancsnoka biztosítja. A foglalkozások tematikusan felépített rendjében alkalom nyílik nem csak elméleti tudásunk gyarapítására, de a nagyszerűen összeállított feladatok megoldásán keresztül a megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazására is.

Hardi százados olyan szituációk elé állítja hallgatóit, amelyek jellemzően előfordulhatnak műveleti területen. Nem egyszerű elsősegély tanfolyam, sokkal több annál. A hallgatók a foglalkozásokat a megszokott elsősegélynyújtási eljárások és a harctéri segítségnyújtás közötti különbségeket kiemelve hajtják végre. Helyszíni életmentés, lőtt- és repesz sérülések ellátása, vérzések csillapítása, törések rögzítése, a sérült szállításra történő előkészítése és még egy sor ravaszul megtervezett traumás sérülés szakszerű ellátása szerepel a feladatok listáján.
Hardi százados – és az általa vezetett foglalkozás sorozat – nem csupán magas szintű szakmaisága, de sajátos előadásmódja és metodikai eszköztára révén is méltán vált népszerűvé a katonák körében… mert ne legyen rá szükségünk, de ha kell, tudjunk reagálni…

1595900419
1595900420
1595900420