Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem indítanak hadműveletet a Hakkáni-hálózat ellen Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 27. 7:19

A pakisztáni hadsereg nem indít hadműveletet a Hakkáni-hálózat ellen, annak dacára, hogy az Egyesült Államok egyre nagyobb nyomást gyakorol rá ennek érdekében – jelentette szeptember 26-án, hétfőn egy pakisztáni lap meg nem nevezett katonai forrásra hivatkozva. Washington a Dzsaláluddin Hakkáni afganisztáni pastu lázadóvezér irányította hálózatot vádolja a kabuli amerikai nagykövetség ellen két héttel ezelőtt végrehajtott terrortámadással.

A pakisztáni hadsereg hivatalosan annyit közölt, hogy Asfak Kajáni, a pakisztáni hadsereg főparancsnoka vasárnap rendkívüli tanácskozást tartott tábornokaival a belbiztonsági helyzetről. Ennek előzménye, hogy Pakisztán és az Egyesült Államok az utóbbi egy hétben nyilatkozatháborút folytatott egymással arról, melyikük haderejének kellene fellépnie a hálózat ellen, amely Washington szerint a tálib lázadók legvérszomjasabb szövetségese, a koalíciós erők elleni kelet-afganisztáni támadások legtöbbjének elkövetője, s támadásaival akadályozza a háború befejezését.

A hálózat központja törzsek uralta területen, az északkelet-pakisztáni Észak-Vazirisztán tartományban van az amerikaiak gyanúja szerint, és az Egyesült Államok azzal vádolja a pakisztáni hadsereg befolyásos hírszerző ügynökségét (ISI), hogy támogatja a hálózatot.

Egy magas rangú amerikai katonai vezető a múlt héten meglepően szókimondó nyilatkozatában az ISI egyik „igazi szárnyának" nevezte a Hakkáni-csoportot, és magát Pakisztánt is megvádolta azzal, hogy segítette a kabuli nagykövetség elleni merénylet végrehajtását.

„Már korábban tudomására hoztuk az Egyesült Államoknak, hogy Pakisztán nem tehet többet, mint amennyit eddig tett" – jelentette ki a névtelenül nyilatkozó pakisztáni katonai tisztségviselő az Express Tribune című lapnak.

Pakisztán tagadja, hogy támogatná a Hakkáni-hálózatot, és azzal érvel, hogy hadseregét már eddig is teljesen leterhelte a 10-15 ezer pakisztáni tálib elleni küzdelme. A hadsereg óriási veszteséget szenvedne, ha megpróbálná felmorzsolni Hakkáni erejét – állítja. Iszlámábád szerint Washington nem méltányolja azokat az áldozatokat, amelyeket „a terrorizmus elleni háborúban" hozott: mintegy 5 ezer katonáját veszítette el ebben a harcban, és az erőszakcselekményekben 30 ezer civil esett áldozatul.