Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszerek az óvodák udvarain

Szöveg: Szűcs László |  2011. szeptember 27. 6:01

A 38. héten, azaz szeptember 19–25. között 55 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 21 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítő főnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2085 bejelentést kaptak.

Két óvodából is kaptak bejelentést az elmúlt héten a Magyar Honvédség tűzszerészei. Szeptember 19-én Bicskéről érkezett a hívás, amely szerint a József Attila utcai óvoda udvarán, a játékok átépítése és felújítása közben világháborús lőszereket találtak. A Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr összesen két darab 7,92 milliméteres lőszert, valamint egy RG–42-es típusú kézigránátot szállított el a helyszínről.

Másnap Sárrétudvariba, a Kossuth Lajos utcában található óvodába kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel földmunkák közben egy 12,7 milliméteres géppuskalőszer került elő az udvarról. A lőszert a Gelencsér Imre főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr szállította el a helyszínről.

Szeptember 22-én Sopronba riasztották a tűzszerészeket, mert a Rozália úton, a volt iskola épületének felújítási munkálatai közben, a kéményben több, a második világháborúból származó kézigránátot találtak. A Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr összesen öt darab, különböző típusú kézigránátot szállított el a helyszínről, majd a robbanószerkezeteket a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Ugyanezen a napon Mátészalkán is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Kölcsey téren végzett felújítási munkálatok közben kerültek elő világháborús maradványok. A Gelencsér Imre főtörzsőrmester vezette járőr húsz darab maroklőfegyver-maradványt, 18 darab karabélycsövet, 8 darab gyalogsági lőszer hüvelyt, valamint 100-150 kilogrammnyi azonosítatlan eredetű fémhulladékot talált a bejelentés helyszínén. Mivel robbanóanyagot semmi nem tartalmazott, a „leleteket" a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Szeptember 23-án Záhonyba riasztották a tűzszerészeket, mivel a vasúti sínek mellett – felújítási munkálatok közben – világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy az 50 milliméteres aknagránát nem tartalmaz robbanóanyagot, így a maradványt a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Szeptember 24-én a kisgyőri, felszámolás alatt álló szeméttelephez riasztották a tűzszerészeket, mert 13 darab, 120 milliméteres, szovjet gyártmányú aknagránátot, valamint 18 darab gránát-maradványt találtak. A veszélyes, világháborús szerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.