Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem marad európai megfigyelő Grúziában?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 1. 9:04

Megbízatásuk lejártával megkezdték távozásukat Grúziából kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői, s erre készülnek az ENSZ-megfigyelők is: hamarosan nem marad európai megfigyelő a két grúziai szakadár régióban, próbára téve ezzel a térség békéjét.

A 130 abháziai ENSZ-megfigyelő és mintegy húsz dél-oszétiai EBESZ-megfigyelő azért kényszerül távozni, mert Oroszország elutasította megbízatásuk meghosszabbítását. Moszkva azért nem adta hozzájárulását, mert megítélése szerint a hosszabbításra vonatkozó határozatok tervezete nem vette figyelembe a két térség státusának megváltozását.

Oroszország ugyanis független államként ismerte el a két régiót a Grúziával tavaly augusztusban vívott villámháborúja után. Tbiliszi a háború előtt megkísérelte fegyveres erővel helyreállítani szuverenitását Dél-Oszétia felett.

Az EBESZ- és ENSZ-megfigyelők távozásával csak európai uniós megfigyelők maradnak Grúziában, akik azonban nem tehetik be a lábukat Abháziába és Grúziába, a fegyveres konfliktus kiújulásával kapcsolatos aggodalmakat keltve a nyugati országokban. A két szakadár régió és a grúz törzsterületek határán ugyanis meglehetősen feszült a helyzet.

A jelek szerint aggódik a megfigyelők távozása miatt a Nyugat-barát grúz vezetés is. A tbiliszi parlament egyik tisztségviselője a Kommerszant című orosz lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a határtérségben bármilyen incidens újabb háborút indíthat el.