Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra repülnek az afgán hadsereg Mi-35 helikopterei

Szöveg: JETfly |  2009. július 1. 9:31

Az afgán légierő újrakezdte repüléseit a Mi-35 típusú, többcélú helikoptereivel. A hírt az amerikai hadsereg sajtószolgálata jelentette be. Június 27-én az afgán Mi-35 típusú helikopterek tíz év eltelte után emelkedtek újra levegőbe és hajtottak végre lövészeti feladatot.

Az eseményt megelőzően sor került a helikopterek modernizációjára, valamint az afgán légierő állományának felkészítésére.

Mint azt elmondták, a lövészeti feladat végrehajtására a Bgram légibázison került sor vegyes személyzetekkel, amelyek afgán, valamint cseh specialistákból álltak.

2008 nyarán kezdődött meg az afgán légierő képviselőinek felkészítése cseh oktatók segítségével. A feladatok között, a földi felkészülés mellett korlátozott repülőkiképzés is szerepelt.

2009 januárjában Afganisztán hat darab, modernizált Mi-35 típusú helikoptert kapott, aminek hatására növelték a kiképzés intenzitását. Arról nem tesznek említést, hogy milyen korszerűsítéseket végeztek a helikoptereken, azonban a munkálatok közel egy évet vettek igénybe.

Hosszú távon az afgán hadsereg az orosz helikoptereket kiképzési célokra, valamint az ország területén zajló hadműveletekben kívánja alkalmazni, elsősorban tűztámogatási, deszant és kiürítési feladatok során. A helikopterek felfegyverezhetőek Gatling típusú, 12,7 mm-es gépágyúval, valamint Spiral típusú, irányítható harckocsi elhárító rakétákkal.

A Mi-35 típus, a Mi-24 helikopter exportváltozata, amelynek különböző modifikációi mintegy harminc országban állnak szolgálatban köztük Afganisztánban.